h

Statenfractie SP bezorgd over afsluitingen van drinkwater

10 mei 2007

Statenfractie SP bezorgd over afsluitingen van drinkwater

Acht- tot tienduizend Nederlandse huishoudens zijn in 2006 door de watermaatschappijen afgesloten. De SP vraagt zich af of het wel verantwoord is om mensen af te sluiten van deze eerste levensbehoefte en wil in elk geval dat de drinkwaterbedrijven zeer zorgvuldig omgaan met mensen met betalingsproblemen. Ken jij iemand die afgesloten is, of is geweest?

In 2005 beweerde toenmalig minister Brinkhorst nog dat het afsluiten van drinkwater slechts voorkomt in uitzonderlijke gevallen en in uiterste instantie. Uit de recentelijk vrijgegeven cijfers van de waterbedrijven blijkt echter dat er in 2005 achtduizend gezinnen zijn afgesloten. In 2006 komt de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet met een inventarisatie waaruit o.a. blijkt dat de bedrijven vaak al na drie maanden overgaan tot afsluiten en bovendien vaak weigeren mee te werken aan betalingsregelingen.

De Statenfractie van de SP wil weten hoeveel gezinnen in 2006 in de provincie Utrecht zijn afgesloten van water en hoe het waterbedrijf Vitens (leverancier van bijna alle Utrechtse inwoners) omgaat met mensen met betalingsproblemen. Zij dient daartoe de volgende schriftelijke vragen in:

22 Juli 2005 stelt SP Tweede-Kamerlid Harry van Bommel n.a.v. een artikel in de Telegraaf van 16 juli 2005 schriftelijke vragen over het afsluitbeleid van drinkwaterbedrijven. Toenmalig minister Brinkhorst antwoordt dat het afsluiten van drinkwater slechts voorkomt in uitzonderlijke gevallen en in uiterste instantie. De incassoprocedure, welke in samenspraak met de Consumentenbond is opgesteld, duurt vaak driekwart jaar tot een jaar. Er wordt meerdere malen schriftelijk herinnerd en vaak is het mogelijk met het waterbedrijf een betalingsregeling te treffen.

In januari 2006 maakt de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet bekend dat honderden Nederlanders zonder stromend water zitten. Hun inkomen is zo laag dat ze het geld niet hebben om na een afsluiting wegens betalingsachterstand opnieuw aangesloten te worden. De kosten voor heraansluiting bedragen zo rond de € 500,00. Een voorbeeld: “Een 54-jarige dame, klant van Vitens, hoort na twee jaar ineens dat zij een openstaande post van € 10,63 heeft. Mevrouw krijgt vier dagen de tijd om het door kosten opgelopen bedrag van € 66,63 te betalen, anders wordt zij afgesloten.”

In januari 2007 dienen SP Tweede-Kamerleden Jansen en Karabulut vragen in over het afsluiten van duizenden huishoudens van gas en licht, ondanks afgesloten betalingsregelingen. In het antwoord stelt minister Van de Hoeven dat energiebedrijven klanten met betalingsproblemen die bereid zijn om een schuldenregeling te treffen, niet mogen afsluiten. Klanten die inmiddels afgesloten zijn, dienen weer aangesloten te worden.

6 April verschijnt een artikel in de dagbladengroep De Stentor. Tussen de acht- en tienduizend huishoudens zijn vorig jaar afgesloten van de watervoorziening. Over 2005 betrof dit meer dan achtduizend huishoudens, veel meer dus dan eerder door minister Brinkhorst gesteld. Watermaatschappijen gaan steeds eerder over tot afsluiting.

Begin april verschaft de website van Vitens de volgende informatie:
• Vitens stuurt wanbetalers achtereenvolgens een herinnering, een aanmaning en een ingebrekestellingsbrief.
• Vitens verstrekt geen helderheid over de looptijd van de gehele procedure.
• Vitens gaat pas over tot heraansluiting wanneer alle vorderingen, inclusief kosten, zijn betaald.
• Onduidelijk is of het mogelijk is betalingsregelingen te treffen.

Naar aanleiding daarvan hebben wij de volgende vragen:
1. Is GS bekend met het artikel van 6 april “Bijna tienduizend huishoudens afgesloten van water” in de dagbladengroep De Stentor?

2. Is GS van mening dat het maatschappelijk verantwoord is over te gaan tot het afsluiten van een eerste levensbehoefte als drinkwater?

3. Kosten voor heraansluiting bedragen bij Vitens ongeveer € 300,00. Daarnaast gaat Vitens pas over tot heraansluiting wanneer alle vorderingen, inclusief kosten, zijn betaald. Acht GS de kans aanwezig dat dit voor mensen met een laag inkomen, een onneembare financiële drempel kan zijn?

4. Hoeveel gezinnen in de provincie Utrecht zijn afgesloten van drinkwater?

5. Hoeveel gezinnen zijn langer dan een week afgesloten van drinkwater (geweest)?

6. Deelt GS de mening van de SP dat mensen die bereid zijn een betalingsregeling te treffen, onder geen voorwaarden mogen worden afgesloten? Conform de mening van minister Van der Hoeven inzake betalingsachterstanden bij energiebedrijven.

7. Bent u bereid Vitens op korte termijn aan te sporen om mensen met een betalingsregeling niet langer af te sluiten? Zo ja, wanneer? Zo niet, waarom niet?

8. Deelt u de mening van de SP dat de gehele afsluitprocedure minimaal zes maanden in beslag dient te nemen. En zo ja, bent u bereid deze stellingname bij Vitens neer te leggen? Zo ja wanneer? Zo niet, waarom niet?

U bent hier