h

Vragen SP bij alternatief VVD

11 februari 2007

Vragen SP bij alternatief VVD

Met spanning betraden de raadsfracties afgelopen dinsdag de vergaderzaal. Eindelijk zou er duidelijkheid komen over de cijfers voor nieuwbouw van diverse scholen en sportaccommodaties. “Hoe zit het met het geroep van de VVD dat bouwen op de gemeentewerf toch goedkoper is dan in De Geer. Niet onbelangrijk gezien de financiële situatie waarin de gemeente verkeerd”, vertelt SP-er Jeroen Brouwer.

Het collegeverhaal is volgens de fractievoorzitter van de socialisten duidelijk: Nieuwbouw in De Geer kost zo’n 14 miljoen euro, voor bouwen op de gemeentewerf komt daar zo’n 4 miljoen euro bij. Voor de SP bleven er na de mondelinge toelichting van de VVD echter veel vragen open: “Hier wordt er door hen wat afgehaald, daar wat geschat en zo komen zij uit op 13 miljoen. Een ‘sigarendoosscenario’: een leuk verhaal, maar weinig harde cijfers”, vindt Brouwer.

Wat wel bleek, is dat ook bij de liberalen de verplaatsing van de gemeentewerf drie miljoen euro kost. Brouwer: “Het eerste debat moet volgens ons daarom gaan over de noodzaak van deze verplaatsing. Daar komt de discussie over de grondprijs bij. Volgens de VVD heeft de grond onder de werf geen waarde. Feit blijft echter dat de verplaatsing in alle gevallen veel extra geld kost. Door sommige fracties wordt gesuggereerd daarvoor de afvalstoffenheffing te verhogen. Lastenverhoging dus voor iedereen. Daar zit niemand op te wachten.”

En zo zijn er voor de Socialistische Partij meer vragen bij het VVD-alternatief.

“Het potje dat de gemeente gereserveerd heeft voor de financiering van de nieuwbouw was eigenlijk bedoeld voor de basisscholen. Voor dit geld zet de VVD een nieuw Revius neer. De basisscholen moeten vervolgens naar een aangepast gebouw gaan. In hun visie komen op de werf twee gymzalen voor het basisonderwijs. Kinderen van De Hoeksteen, ’t Baken en De Regenboog moeten dus veel meer lopen om te sporten. Een keuze die zo dubbel nadelig is voor de kinderen van basisscholen”, aldus Brouwer.

Een ander punt is de woonvisie. Sommige partijen lijken duurdere woningen te willen bouwen op de vrijkomende locaties, terwijl er juist veel vraag is naar goedkopere huizen. “Wij vragen ons af of we de verplaatsing moeten doorzetten ten koste van starters op de woningmarkt? En is er een risicoparagraaf aanwezig bij het VVD-plan? Ook dat is niet onbelangrijk”, meent Jeroen Brouwer.

Onduidelijkheid is er ook over de tijdsduur: de werf ligt buiten de zogenaamde rode contouren waardoor een extra procedure nodig is. Daarom had de SP-fractievoorzitter bij het einde van de vergadering maar één vraag: Zet alles eens tegenover elkaar op een paar A4-tjes. “We gaan scholen en sportvoorzieningen bouwen voor de hele gemeente. Geld en visie zijn daarbij belangrijk. Zeker gezien het feit dat er nog veel andere zaken op ons afkomen: van WMO tot een nieuwe brandweerkazerne, van een sportzaal in Cothen tot het woonzorgcomplex in Langbroek, van een eigen loket voor de Sociale Dienst tot goede huisartsenvoorzieningen. Allemaal zaken waar geld voor nodig is.”

U bent hier