h

Carnaval mag niet verloren gaan

30 januari 2007

Carnaval mag niet verloren gaan

In het Wijks Nieuws van afgelopen woensdag, 17 januari, stond een zorgelijk stukje over het mogelijk verdwijnen van carnaval uit deze gemeente. Sinds het slopen van het Veilinggebouw werkt cv de Kaieschaiters elk jaar keihard om carnaval toch mogelijk te maken. Met het intrekken in de Hordenhal leek alles beter te worden. Inmiddels is gebleken dat zij van de regen in de drup is geraakt. Namens de SP stelde Jeroen Brouwer enkele vragen aan het college waarop inmiddels de antwoorden binnen zijn.

Vraag 1: Klopt het dat zowel de brandweer als de politie meent dat de veiligheidsrisico’s in de Hordenhal goed afgedekt zijn?

Antwoord: De Hordenhal als lokatie voldoet aan de veiligheidseisen die aan een dergelijke evenement worden gesteld. In de te verstrekken vergunning aan de carnavalsorganisatie worden zoals elk jaar veiligheidsvoorschriften opgenomen die strikt opgevolgd moeten worden. De brandweer controleert hier ook op tijdens het evenement. De bewaking van de orde tijdens het evenement ligt in handen van de carnavalsorganisatie, die zelf moet voorzien in voldoende deskundig beveiligingspersoneel. Zij doen dat overigens in nauw overleg met de politie. De politie treedt alleen op als zich buiten de Hordenhal calamiteiten of andere ongeregeldheden voordoen. Uit ervaring weten we dat de carnavalsorganisatie zich in goede mate inzet voor de veiligheid van de bezoekers. Uit recent ambtelijk overleg is gebleken dat ook voor dit jaar dat mag worden aangenomen.

Vraag 2: Klopt het dat de omwonenden op een enkeling na, het niet erg vinden dat de Hordenhal voor dit evenement klaar wordt gemaakt?
Antwoord: Het is juist dat slechts een enkele bewoner in de directe omgeving van de Hordenhal zijn bezorgdheid heeft geuit over de te verwachten geluidsoverlast.Het bestuur van de carnavalsvereniging heeft contact gezocht met betreffende bewoner en voor zover bekend is het probleem in der minne opgelost.

Vraag 3: Klopt het dat de Hordenhal in de dagen na de carnaval leeg is, en er dus geen sprake is van inkomstenderving?
Antwoord: Ten eerste dient te worden opgemerkt dat de Hordenhal in de week na het carnaval niet leeg is. De verenigingen maken gewoon gebruik van de hal voor trainingen en wedstrijden. Behalve op de dag dat carnaval opruimt. Dit is tot dinsdagavond 18.00 uur.Inkomstenderving heeft de Gemeente Wijk bij Duurstede op de dagen van opbouwen en carnavalsfeest, vrijdagavond (badminton), zaterdag (basketbal), zondag (badmintoncompetitie), maandagavond (zaalvoetbal). De eventuele leegstand van de Hordenhal houdt overigens geen verband met de huurprijs die wij aan gebruikers vragen

Vraag 4: Waarom is een verhoging van de huurprijs nodig?
Antwoord: De normale verhuurprijs is met het CPI index aangepast. Dit is echter niet van toepassing op de vergoedingssom die de carnavalsvereniging in rekening wordt gebracht. De reden hiervan is dat er een vergoeding wordt gevraagd die niet is gebaseerd op het verhuurtarief maar op een redelijke tegemoetkoming aan de gemeente voor het gebruik van de Hordenhal. De verhoging die nu is toegepast is in het voorgaande jaar reeds bekendgemaakt en besproken met de carnavalsvereniging. De vergoeding zou moeten toegroeien naar een redelijke tarief voor het gebruik van de Hordenhal. Voor 2007 is dat vastgesteld op € 2.000,=. Dit is in vergelijk tot 2006 een stijging van € 250,= voor de gehele periode.

Vraag 5: Bent u net als de SP van mening dat het carnaval een jaarlijks groot evenement is, dat met meer dan 1500 bezoekers in drie dagen tijd in de Hordenhal, een steeds groter groeiende optocht waaraan vele plaatselijke wagens meedoen en andere activiteiten voor jong en oud, tot een van de succesvolste van deze gemeente gerekend mag worden?
Antwoord: Het college is van mening dat het carnaval in Wijk bij Duurstede een mooi en belangrijk feest is.

Vraag 6: Vindt u ook dat carnaval gezien deze status structurele aandacht verdient en niet verloren mag gaan?
Antwoord: Het college kan deze vraag bevestigend beantwoorden.

U bent hier