h

Het rommelt in en rond de SWZ

4 oktober 2006

Het rommelt in en rond de SWZ

De laatste tijd hoort de SP meer en meer geluiden over op handen zijnde veranderingen. Zo stond er in het AD-UN van 15 september j.l.. Hierin wordt aangegeven dat de SWZ (Sociale Werkplaats Zeist) nadenkt over het uitbreiden van haar werknemers/workforce met mensen van de RSD. De SWZ is nu voor een andere doegroep, die met de veranderingen in de verdrukking kunnen komen te staan. Dat mag volgens de SP niet de bedoeling zijn. Daarom heeft de SP de volgende vragen aan het college van B&W gesteld.

Vragen + Antwoorden van het College van B&W;

Vraag 1: Heeft het college kennisgenomen van de plannen van het bestuur van de SWZ om ook groepen vanuit de WWB te plaatsen bij de SWZ?

In een door de SWZ opgestelde concept toekomstvisie heeft men ingezet op het verbreden van de missie (huidige missie: ‘SWZ is er voor mensen met een arbeidshandicap (strenger geïndiceerd door CWI) die aangewezen zijn op de beschutting van de WSW/SWZ. Met (extra) aandacht voor uitstroom’). In de toekomstvisie wil de SWZ haar missie verbreden en zich ontwikkelen tot een regionaal reïntegratiebedrijf waarbij nieuwe doelgroepen worden bediend in samenwerking met de RSD.

Het concept toekomstvisie is echter niet vastgesteld. De portefeuillehouders van de gemeenten die deelnemen aan de gemeenschappelijke regeling (GR) hebben besloten om daaraan voorafgaand eerst helderheid te krijgen over de gemeentelijke koers voordat de rol van de SWZ aan bod komt. Het gaat namelijk niet alleen om de reorganisatie van de SWZ, ook speelt de modernisering van de WSW en zijn het gemeentelijk arbeidsmarktbeleid en aanpalende beleidsterreinen zoals de WMO, WWB en WI hier in het geding. Het is de bedoeling dat deze kaders voor de uitvoering in november 2006 door de gemeenteraden van de GR (dus ook de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede) worden vastgesteld.

Vraag 2: Gaat het hier dan om mensen zonder WSW-indicatie?

In de niet vastgestelde toekomstplannen van de SWZ is dus inderdaad sprake van het verbreden van de missie door te willen fungeren als regionaal reïntegratiebedrijf. Daarbij kan sprake zijn van nieuwe doelgroepen die nu bijvoorbeeld bediend worden vanuit de kaders van de WWB.

Vraag 3 en vraag 4: Moeten mensen uit de bijstand hier in de toekomst verplicht aan deelnemen? Of is dit voor slechts een deel van de bijstandgerechtigden?

Of in de toekomst mensen met een WWB uitkering verplicht worden deel te nemen aan een aangeboden traject is geheel afhankelijk van de uitkomst van het traject waarin de gezamenlijke gemeenten een visie vormen op de gewenste uitvoering van de WSW. Tegen deze achtergrond is het te vroeg om uitspraken te doen over het wel of niet verplicht zijn tot deelname van bijstandsgerechtigden aan trajecten die de SWZ mogelijk zou gaan aanbieden.

Vraag 5: Levert dit dan wél perspectief tot het doorstromen naar een reguliere baan voor betrokken mensen?
Het volgen van trajecten bij een reïntegratiebedrijf heeft in principe altijd tot doel om door te stromen naar een reguliere baan. Dat zal bij deelname aan een traject bij de SWZ niet anders zijn. Maar ook voor deze vraag geldt dat een en ander afhankelijk is van de uitkomst van het eerdergenoemde traject van visievorming.

Vraag 6: De SWZ is voor een speciale groep opgezet. Komen de huidige SW-ers met deze plannen niet in de knel? Worden zij er niet 'uitgeconcurreerd'?

Zoals u nog zult zien in de genoemde `Kadernotitie beleid WSW’ is het belangrijkste en eerste uitgangspunt van de gemeentelijke kaders dat het belang van de doelgroep altijd centraal staat. Maatwerk en keuzemogelijkheid voor de WSW-werknemer moeten belangrijker blijven dan de financiering of organisatie van de infrastructuur. Ongeacht de richting waarin de SWZ zich zal ontwikkelen, kan het dus nooit zo zijn dat de huidige SW-ers worden `uitgeconcurreerd’.

U bent hier