h

Anderhalf miljoen tekort in Wijk bij Duurstede

1 juni 2006

Anderhalf miljoen tekort in Wijk bij Duurstede

Jan Burger, SP-wethouder financiƫn, is geschrokken van de erfenis die de centrumrechtse coalitie van VVD, CDA en Burgerbelangen heeft achtergelaten. Het linkse college van PvdA, GroenLinks en SP wordt kort na zijn aantreden geconfronteerd met een tekort van anderhalf miljoen euro.

Is er een financieel wanbeleid gevoerd door het vorige college? Burger: ,,Er zijn geen aanwijzingen dat er met cijfers is gemanipuleerd. Wel is er sprake van gemakzucht. Er zijn forse fouten gemaakt door ambtenaren en bestuurders. Wijk heeft op een te grote voet geleefd . Er is te makkelijk geld uitgegeven. Er is te weinig controle op uitgaven geweest en het bestuur heeft er niet bovenop gezeten.

Zo kon het gebeuren dat het fietsvriendelijk herinrichten van de Langbroekerdijk 330 duizend euro meer kostte dan de bedoeling was. Als oorzaken worden genoemd een "onvoordelige"; aanbesteding, minder subsidie dan verwacht, meer groen en extra materiaal door een meetfout.

Burger: ,,Er zijn te veel fouten gemaakt. Er wordt niet bovenop gezeten. De houding bij zo'n budgetoverschrijding is er een van: dat komt allemaal wel weer goed. Maar je kunt geld maar eekeer uitgeven. Dit forse tekort van in totaal anderhalf miljoen euro in 2005 had eerder voorzien kunnen en moeten worden.

Burger wil geen hoofdschuldige of schuldigen aanwijzen. De drie wethouders Nico de With, Carel van Gelder en Hans Smudde waren in financieel opzicht verantwoordelijk voor wat er in hun portefeuilles gebeurde, terwijl burgemeester Guus Swillens de eindverantwoordelijke was voor de financiƫn.

Burger: ,,Bij ongewijzigd beleid zou Wijk binnenkort een artikel-twaalf-gemeente (een gemeente die onder curatele staat) zijn geweest. We gaan nu hard ingrijpen. Extra ombuigen. Zoeken naar extra inkomsten en grote projecten tegen het licht houden. Onze ambities gaan we vooralsnog niet bijstellen. Een voorbeeld van een nieuw ding: een huisartsenpost. Daar gaan we voor, ook al kost die post geld. Al met al is een eventuele verhoging van de ozb door het forse tekort wel dichter bij gekomen.

Bron: Willem van Amerongen - AD

U bent hier