h

Wijk bij Duurstede telt negen ’oude’ asielzoekers

1 mei 2006

Wijk bij Duurstede telt negen ’oude’ asielzoekers

Asielzoekers, vallend onder de oude vreemdelingenwet, moeten een verblijfsvergunning krijgen. Wat raadslid Wil Kosterman (GroenLinks) betreft schaart Wijk bij Duurstede zich achter dit verzoek aan regering en parlement, gedaan door sommige gemeenteraden. In Wijk wonen negen asielzoekers die hun eerste asielverzoek al voor 1 april 2001 deden.

,,Met deze motie van Kosterman kan de gemeenteraad een kleine bijdrage leveren om de toekomst van deze negen mensen een beetje rooskleuriger te maken,’’ reageert Liesbeth van Dam van VluchtelingenWerk Wijk bij Duurstede. ,,Hopelijk is Den Haag eindelijk gevoelig voor de druk om iets voor deze mensen te doen. Zonder vergunning mogen ze alleen een standaardcursus Nederlands volgen. In feite komen ze daarna geen stap verder. Hoe langer de onzekerheid duurt hoe groter de psychische druk op de relatie en de kinderen. In plaats van vooruit gaan ze er op achteruit.’’

De groep in Wijk omvat acht Afghanen en een Palestijn uit Libanon. Onder de Afghanen bevindt zich een gezin met drie kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar die goed Nederlands spreken. De motie van GroenLinks wordt behandeld in de gemeenteraad van dinsdag 16 mei.

De motie was al eerder door de SP op de Utrechtse Heuvelrug ingediend en aangenomen tijdens de raadsvergadering van 6 april. De motie in Wijk bij Duurstede wordt door GroenLinks, Partij van de Arbeid en de Socialistische Partij gezamenlijk ingediend tijdens de raadsvergadering van 16 mei. Wij hopen uiteraard in goed overleg ook andere partijen mee te krijgen om deze motie te ondersteunen of waar nodig te verbeteren.

Bron: AD, 1 mei 2006

U bent hier