h

SP wil inzicht in binnenmilieu schoollokalen

23 mei 2006

SP wil inzicht in binnenmilieu schoollokalen

Het is dramatisch gesteld met de luchtkwaliteit in veel schoolklassen. Bij tachtig procent van de Nederlandse scholen is de lucht viermaal zo slecht als de minimumnorm. Dagelijks zijn er gemiddeld 2000 leraren en 20.000 leerlingen in Nederland ziek als gevolg van het slechte binnenmilieu in de klas. Ook is het zeer waarschijnlijk dat kinderen astma krijgen door de slechte omstandigheden. Dat stellen de GGD en het Astmafonds.

Het overheidsagentschap SenterNovem onderzocht in opdracht van het ministerie van VROM de kwaliteit van de lucht in klaslokalen en constateert dat bij tachtig procent van de scholen de gemiddelde CO2-waarde viermaal hoger ligt dan de minimale norm. "Als je beseft dat je ziek wordt als je naar school gaat dan doe je dat toch niet meer," stelt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds. De lucht in scholen is twee- tot driemaal zo slecht als die in kantoren of gevangenissen.

Dat heeft ernstige gevolgen: volgens de GGD is het zeer aannemelijk dat kinderen astma oplopen als gevolg van het slechte leefmilieu in klaslokalen. Frans Duijm, milieu-arts van de GGD-Groningen zegt in TweeVandaag: "Als je kijkt naar de hoeveelheid stoffen in de lucht van klaslokalen, die astma kunnen veroorzaken, dan zijn die zo hoog dat je moet aannemen dat er hierdoor ook nieuwe gevallen van astma veroorzaakt worden." Rutgers deelt zijn mening. "We hebben de sterke indruk dat dat zo is".

De oplossing ligt volgens SenterNovem en GGD in betere ventilatie. Duijm pleit voor 'ruimere budgetten uit de overheid’. Ook vindt hij dat de klassen kleiner kunnen: "Je moet niet teveel kinderen in een klas proppen." SenterNovem heeft een website geopend om ventilatie in scholen te bevorderen: www.frissescholen.nl.

Renovatie-aanvragen van schoolbesturen worden meestal door de gemeente beoordeeld op basis van de volgende criteria: ruimtegebrek, achterstallig onderhoud, noodzakelijke aanpassingen i.v.m. wettelijke verplichtingen (denk bijvoorbeeld aan brandveiligheid) en gewenste aanpassingen voortvloeiend uit (nieuwe) onderwijsconcepten.

Vermindering van het gebouwgebonden energiegebruik of verbetering van de arbeids- en leer-omstandigheden (binnenlucht, temperatuur, verlichting, akoestiek) komen bij die afweging nauwelijks nog voor.

Het beste is om energieverbruik en binnenmilieu in het standaardpakket van eisen op te nemen. Vaak liggen de tekeningen van de verbouwing of de nieuwbouw al op tafel als zaken als binnenmilieu en energieprestaties aan de orde komen. Dat kan verholpen worden door ze in de standaardpakket op te nemen.

De SP Wijk bij Duurstede wil dat er zo spoedig mogelijk inzicht komt in het binnenmilieu en energieprestaties van de schoollokalen in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. Bovendien wil de SP dat de gemeente zich verantwoordelijk voelt voor de kwaliteit van de leslokalen, en zoekt naar een snelle en goede oplossing van de eventuele lokale problematiek.

U bent hier