h

Stop Themabijeenkomst burgerparticipatie WMO

20 maart 2006

Stop Themabijeenkomst burgerparticipatie WMO

De PvdA, Groen Links en SP roepen het huidig demissoinair college op om af te zien van de themabijeenkomst burgerparticipatie WMO. Het doel van de avond is 'het maken van afspraken over hoe cliënt- en burgerparticipatie in Wijk bij Duurstede vormgegeven moet gaan worden'. De organisatie van de avond is in strijd met de zorgvuldigheid en terughoudendheid die in deze periode van een demissoinair college verwacht mogen worden. De PvdA, Groen Links en SP hebben de volgende brief aan het demissoinaire college opgesteld.

Geacht College,

Op 21 maart wordt door u of onder uw verantwoordelijkheid een themabijeenkomst "Cliënten- en burgerparticipatie WMO"georganiseerd. Tot het doel van de avond rekent u ondermeer 'het maken van afspraken over hoe cliënt- en burgerparticipatie in Wijk bij Duurstede vormgegeven moet gaan worden'. Uw uitnodiging verder volgend:"Daarnaast wordt in drie afzonderlijke workshops uitgebreid ingegaan op het hoe, wie en wat ten aanzien van cliënten- en burgerparticipatie".

Het lijkt erop dat u met een groot aantal zeer uiteenlopende organisaties tot afspraken wilt komen - in ieder geval van gedachten wilt wisselen - over de invulling van cliënten- en burgerparticipatie. De onderhandelaars van SP, GL en PvdA stellen vast dat deze avond zeer slecht getimed is. Naar verwacht mag worden treedt binnenkort een nieuw college aan dat de komende vier jaar verantwoordelijk is voor de invulling van communicatie met en participatie van de burgers. Het is gebruikelijk dat een demissionair college zich terughoudend opstelt en in de periode tussen verkiezingen en de installatie van een nieuw college, geen verwachtingen wekt die het zelf niet kan waarmaken en geen verplichtingen aangaat die het volgend college binden. Het belangrijkste hierbij is, dat de burgers serieus worden genomen en dat geen verkeerde verwachtingen worden gewekt. Het openbaar bestuur moet nakomen wat wordt toegezegd en dat noopt een demissionair college tot terughoudendheid.

De organisatie van de avond is in strijd met de zorgvuldigheid en terughoudendheid die in deze periode van u verwacht mogen worden. Wij betreuren dat, met name met het oog op de gevolgen die daaraan voor de burgers verbonden kunnen zijn.

Wij realiseren ons dat het huidige college tot op dit moment formeel verantwoordelijk is voor het dagelijke bestuur en dat bevoegdheden bij het huidige college berusten. Wij kunnen daarom niet meer doen dan u met de grootst mogelijke klem adviseren deze avond uit te stellen tot het moment dat het nieuwe college de verantwoordelijkheid daarvoor kan nemen.

Namens de onderhandelingsdelegaties van GL, SP en PvdA,

U bent hier