h

3 vragen aan Jeroen Brouwer

5 maart 2006

3 vragen aan Jeroen Brouwer

Afgelopen 1 maart hebben de 8 lijsttrekkers vragen beantwoord op het forum van de gemeente Wijk bij Duurstede. U kunt de vragen en antwoorden aan Jeroen Brouwer hier nalezen.

Het klinkt leuk: een beter Nederland begint in Wijk bij Duurstede. Maar wordt het echt beter met uw plannen? En voor wie wordt het dan weer slechter?

Solidariteit, menselijke waardigheid en gelijkwaardigheid zijn de drie terugkerende elementen van de SP. Dat houdt in dat iedereen dezelfde mogelijkheden moet krijgen. Maar ook dat niemand problemen moet krijgen. De sterkste zullen de zwaarste lasten moeten dragen. Maar krijgen zij het hierdoor slechter? Naar onze mening niet.

Het huidige neoliberale beleid dat Den Haag en ons college voorschrijft, is voor grote groepen van de samenleving slecht. Landelijk vallen grote groepen buiten de boot, groepen die het vaak toch al lastig hebben. Plaatselijk is het probleem dat vele groepen niet aangehoord worden. Voordeelden ten over; de mensen rond Singel 10b, langs de Hoogstraat, aan het oude buststation, vrijwilligers van het Rondeel enzovoorts. Geld sparen is dus niet leuk; de maatschappijke kosten zijn naar onze mening veel te groot.

De SP is en blijft een partij van de straat. Protesteren helpt. Kijk naar de huurliberalisatie van minister Dekker. Vorig jaar was dat onze eerste lokale actie. Vorige week heeft de Tweede Kamer deze plannen, die op 1 juni ingevoerd zouden worden, afgekeurd. Vandaar dat ook lokale protesten hulp kunnen bieden. Vandaar dat een beter Nederland in Wijk begint.

Het valt mij op dat de SP zich aansluit bij alle items waar mensen in deze gemeente zich druk om maken: de huisartsenpost in Houten, jongerenhuisvesting e.d. Als jullie in de raad zouden komen, hoe stellen jullie je dan voor zaken te kunnen veranderen? Zo'n huisartsenpost is bijvoorbeeld niet door de politiek, maar door de praktijk ontstaan.

Eerst even over de handelwijze van de Socialistische Partij. Wij zien de raad als een van de podia waarop we actief zijn. De 'straat' is misschien nog wel belangrijker. Indien wij klachten of verontruste zaken opvangen, onderzoeken wij deze en gaan we hier mee aan de slag.

Over de huisartsenpost was veel onbegrip. Vandaar dat we een handtekeningenactie op touw hebben gezet. Het feit dat ruim 1100 mensen zich bij ons aansloten, laat zien dat we het bij het recht eind hadden. Ook bij andere zaken/onrecht zullen we in de toekomst ons actief inzetten.

Dan over de politieke zaak. De huisartsenpost is wel degelijk een gevolg van politieke keuzes. Zoals elke huisarts zal vertellen, ligt het maken van keuzes niet bij henzelf maar bij politiek Den Haag. Het liberale beleid dat het huidige en vorige kabinet opgezet heeft, geeft hen weinig speelruimte. Om hun praktijk goed draaiende te houden is aansluiting bij een huisartsenpost een noodzaak. Ten eerste omdat bijna geen enkele beginnende huisarts een praktijk overneemt die hier niet aangesloten is bij een dergelijke post (lees; zij willen niet meer veel buiten kantooruren werken).

Ten tweede heeft de landelijke neoliberale overheid een systeem ontwikkeld waarbij huisartsenposten aangezien worden als zorginstelling waardoor zij vaste bedragen kunnen krijgen van verzekeringsmaatschappijen. Geld dat een huisarts in de oude situatie niet krijgt (die krijgt minder)!!! Daardoor is aansluiten bij een dergelijke post voor een arts veel aantrekkelijker!!
De huisartsen in deze gemeente hebben het lang zelfstandig vol kunnen houden. Daar hebben we respect voor. De klachten waren bekend. De lokale politiek had hier op in kunnen spelen. Waarom willen vele partijen op de Heuvelrug zich er wel sterk voor maken, en heeft men hier niets gedaan? Landelijk zetten wij met Agnes Kant al flink in om het beleid socialer te maken. Lokaal kunnen we daar aan meewerken. In Culemborg, waar eenzelfde probleem ligt, is onze partij al ver met een onderzoek naar een kleine huisartsenpost. Daar komen wij snel op terug.

Ook de toewijzing van de woningen voor jongeren is door landelijke regelgeving provinciaal geregeld. Hierdoor komen mensen uit Utrecht graag hiernaartoe waardoor de wachtlijsten voor lokale jeugd groter worden. Daar kunnen met alle partijen samen, en met samenwerking met andere gemeenten, die veelal dezelfde problemen hebben, wat aan doen.

Verder kan de gemeente een actieve grondpolitiek voeren. Via erfpacht kunnen we Volksbelang bijvoorbeeld een kans geven om grond te verkrijgen waardoor zij op een goedkope manier huizen kunnen bouwen.

Als de Sp in het college komt, komen de vijftig vrijwilligers van het Rondeel dan weer in hun functie?

Rondeel gaat de SP aan het hart. Onze nummer 2, Gert de Heus, is een van de getroffen vrijwilligers. Zijn verontwaardiging over de behandeling van de vijftig vrijwilligers is groot. De belofte van de wethouder om bij hen terug te komen, is volgens hem niet nagekomen. Dat is een van de redenen waarom hij de politiek in gaat. Dat neemt hij altijd mee in ons verhaal over Rondeel.

Terugkeren van de vrijwilligers zal voor ons een belangrijk punt zijn bij de behandeling van de invulling van een nieuw theater. Daar ligt een deel van de kennis en de passie voor de podiumkunsten.

U bent hier