h

Theo Groothuis in het zonnetje gezet

6 oktober 2005

Theo Groothuis in het zonnetje gezet

Met een bakfiets door de straten, zo haalt Theo Groothuis uit Wijk bij Duurstede al meer dan 20 jaar oud papier op voor verschillende goede doelen. Inmiddels is hij al 73 jaar, maar hij gaat onverminderd door, zelfs nu de gemeente hem liever kwijt dan rijk is. Reden voor de SP om Theo eens in het zonnetje te zetten, hij ontving namens Jan Marijnissen de tomaat voor een daad.

Theo Groothuis met zijn tomaat voor een daad
Theo begon met zijn vrijwillige inzet in 1984 toen hij volledig arbeidsongeschikt werd verklaard. Het jaar daarvoor had hij ziek thuis gezeten op advies van de directeur van het observatietehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen waar hij werkte. De arbeidsdeskundige keurde hem uiteindelijk voor 100% af. Het waarom doet er even niet toe, veel belangrijker is om te horen wat Theo daarna ondernam.

In samenwerking met een school besloot hij oud-papier te gaan ophalen. Elke maand worden er vanuit de school drie containers oud papier opgehaald. Theo is verantwoordelijk voor twee daarvan. Elk zo’n 4000 kilo papier dat hij ophaalt bij zo’n zeventig vaste adressen. ‘Als ik ze vul is het 5000 kilo, maar wanneer de kinderen ze vullen is het meestal iets minder. Lege dozen erin gooien is natuurlijk niet handig.’ De school krijgt 10% en alles wat de kinderen ophalen is ook voor hen. Van wat Theo ophaalt gaat het meeste naar Indonesië. De projecten daar kiest hij helemaal zelf. Doordat hij in de jaren zeventig zes jaar lang tropenwerker is geweest in Indonesië kent hij nog veel mensen daar. Hij laat kinderen studeren, springt bij in projecten of betaalt ziektekosten. Op dit moment helpt hij de moeder van een meisje dat van het dak was gevallen. Het meisje moest drie keer geopereerd worden. Hij heeft al 1000 euro gegeven. Ook zijn vrouw Nurma heeft hij leren kennen in de zes jaar dat hij in het verpleeghuis in Indonesië werkte.

Ook al is hij 73, het papier ophalen met de bakfiets kost hem nog geen enkele moeite. Zelf wil hij nog heel graag doorgaan maar dat kon nog wel eens lastig worden. De gemeente van Wijk bij Duurstede wil af van de containers die bij de school staan. Ze passen niet in het straatbeeld, ze zijn niet opgenomen in het bestemmingsplan etc. etc. Theo is zelf naar de commissievergadering geweest om zijn zegje te doen: ‘De gemeente heeft de millenniumdoelstellingen ook onderstreept, dus ik heb ze verteld dat oud papier inzamelen goed voor het milieu is. Daarnaast wordt het geld gebruikt voor ontwikkelingssamenwerking en ook dat is een millenniumdoel.’ Op dit moment zijn de meningen in de raad verdeeld. De termijn dat de container weg zou moeten is eigenlijk al verstreken, maar hij heeft nog geen nieuwe brieven gehad. ‘Mochten de containers echter ooit weggehaald worden, dan houdt het voor mij gewoon op. Erg jammer.’

Na zijn afkeuring in 1984 kreeg Theo zogezegd zijn handen vrij voor ontwikkelingswerk. Samen met tien andere mensen heeft hij met behulp van een gemeentepotje de wereldwinkel opgezet. Inmiddels zet hij zich daar niet meer voor in, maar hij rijdt nog steeds lang z’n vaste adresjes om wereldkoffie, wereldthee en andere producten te verkopen. Ook dat geld gaat naar zijn eigen projecten. Projecten zoals de landelijke ‘vastenactie’ van de Rooms Katholieke kerk. Voor de uitvoer van deze actie is hij secretaris van de gezamenlijke acht parochies in de Kromme-Rijn streek.

U bent hier