Borstklopperij of niet?
Borstklopperij of niet?
De verkiezingen komen eraan en dus horen we het weer; “Het college is weer begonnen met de borstklopperij.” Ja, dat klopt. Logisch; tijdens verkiezingen laten politici zien wat zij allemaal gedaan hebben. Net zo logisch is het dat andere partijen zeggen dat we er niks van bakten. Dat doet immers de oppositie. Ongetwijfeld zullen termen als visieloos, te weinig met inwoners doen, meer jeugdparticipatie, te weinig voor ondernemers gedaan, gemeentelijk waterhoofd, veiligheid en nog veel meer bijkomen. Hier zal echter vast veel fake news tussen zitten, veelal halve waarheden, of halve leugens. Het is aan ons om deze recht proberen te zetten.
Als collegepartij kunnen wij een heel groot rijtje goede zaken benoemen. Zo liggen er honderden contracten tussen inwoners en gemeente met betrekking tot groenonderhoud; lopen er tientallen pilots in de zorg en welzijn (dat heeft geleid tot erkenning van vele specialisten), met betrokken lokale mensen; zijn er tientallen avonden georganiseerd, waar in totaal honderden mensen op af kwamen; zijn er zorgcentra in alle kernen; samenwerking met lokale ondernemers via de Wijkse Werkplaats of het ondernemersfonds; liggen er enorme voorzieningen (kunstgrasvelden, judohal, turnhal, twee theaters); werkt er een geweldige adviesgroep sociaal domein; pakken groepen samen problemen in wijken op; is er een lokale energie corporatie; hebben we in tijden van crisis meer banen en bouwden men honderden huizen; wonen we in een van de veiligste gemeenten van het land; hebben we een van de veiligste bedrijventerreinen van het land; hebben we de bezuinigingen in de sociale werkplaatsen als best in het land opgevangen; hebben we de sociale dienst weer lokaal een plek gegeven. En nog veel meer.
Veel acties, bijeenkomsten, projecten worden niet in de krant gezet. Dat lijkt weer borstklopperij. Maar ze werken wel. In Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede zijn bewoners en organisaties in crisistijd al in staat geweest om samen te werken. Dat heeft de Wijkse samenleving enorme kracht gegeven. Het was leuk om dat als college te ondersteunen en verder te brengen. Dat is de beste visie die een bestuur kan hebben; werken met en voor de bevolking. Gaat dat altijd goed? Natuurlijk niet, waar gewerkt wordt vallen altijd spaanders.
Op deze plek geef ik hier de gehele gemeenteraad een compliment. Want het mooie van dit alles is dat we dat eigenlijk gedaan hebben met alle partijen. Zo zijn drie van de vier begrotingen van de gemeente unaniem (dus door de gehele gemeenteraad) goedgekeurd. Best uniek in de Wijkse politiek van de laatste decennia, en dat in een tijd waar de politiek landelijk op elkaar botst. Dat ‘unanieme’ houdt in dat de partijen allemaal inzien dat de gemaakte keuzes voor de meeste mensen goed zijn geweest. Zelf concludeer ik dat de oppositiepartijen niet inzien hoe het anders moest. Er zijn nooit andere ideeën gekomen, geen grote veranderingen doorgevoerd of aangegeven waar er bezuinigd moest worden.
Er blijft veel te doen. De zorg moet verder ontwikkeld worden, nu er overal meer ruimte komt moeten we gaan bouwen voor ouderen en jongeren, we willen de lokale economie nog beter benutten, we moeten nog meer mensen laten participeren, we willen nog meer sportende kinderen en ouderen, stimuleren cultuurdeelname, fietsers en voetgangers ruimte geven in het verkeer, en nog veel meer. Kortom; ik heb er zin an om weer lijsttrekker te zijn. Verder Vooruit met Cothen, Langbroek en Wijk.
- Zie ook:
- Jeroen Brouwer
- Financiën en Besturen
Reactie toevoegen