h

Onze financiën en de participatiemaatschappij

17 mei 2015

Onze financiën en de participatiemaatschappij

De laatste jaren waren financieel gezien niet eenvoudig. Gemeenten kregen er nieuwe taken bij, met name op het gebied van de zorg. Maar dat moesten ze met veel minder geld doen. Daarnaast was sprake van forse bezuinigingen. Voor onze gemeente betekende dat een korting op jaarbasis van meer dan vijf miljoen euro.  Daarnaast waren er andere effecten vanwege de economische malaise, bijvoorbeeld minder opbrengsten uit grondexploitaties. Wat is er dan mooier dan dat onze gemeente financieel ‘in control’ is. Net als vorig jaar presenteert ook dit college een goede jaarrekening.

Eerlijk is eerlijk: er zitten meevallers bij die de inkomsten eenmalig doen toenemen. Bijvoorbeeld meer geld uit het gemeentefonds (we groeien als gemeente in aantallen woningen en inwoners) en door het verkoop van snippergroen. Dat leidt tot een mooi overschot. Natuurlijk zijn er vragen te stellen, maar het college heeft met de ambtenaren de gemeente door flinke stormen weten te loodsen.

Het mooie is dat inwoners steeds vaker meedenken over belangrijke ontwikkelingen. Dat klinkt eenvoudig, maar mensen denken natuurlijk verschillend over kwesties en er zijn veel verschillende belangengroepen. Maar we lopen als gemeente daarin wel voorop: of het nu om het ondernemersfonds gaat, of over de zorgvernieuwing, milieu, welzijn, ontspanning, sport of over parkeren en woningbouwprojecten. En dat is goed, want democratie betekent dat het gaat om de mening van onze bevolking: zo doen en denken onze bewoners mee! Dat vergt veel aanpassingen, ook in een gemeentehuis, maar dat gaat steeds beter.

Hopelijk hebben onze volksvertegenwoordigers ook geleerd van de laatste jaren. Want iedereen die al langer de politiek volgt, weet dat er veel tijd en energie gaat zitten in die nieuwe werkwijze. Als dan een fractievoorzitter zegt dat wethouders ‘ouderwets’ bezig zijn, dan is dat gewoon onjuist en wel erg simplistisch. Met elkaar aan de slag gaan betekent dat ontwikkelingen goed gevolgd moeten worden, maar ook weten dat er belangenverschillen kunnen zijn. Soms heeft het tijd nodig om organisaties ergens van te overtuigen en soms moet iets ook ‘gewoon groeien’. De grootste fout die dan gemaakt kan worden is gelijk achter de eerste of beste klagers gaan staan. Dat helpt niet om samen aan de slag te gaan.

Deze nieuwe tijd vraagt veel. Er moet geparticipeerd worden, anders gewerkt en meegedacht worden. Dat vraagt om goed luisteren en communiceren. Als partijen elkaar respecteren en waarderen zal het in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede steeds beter toeven worden. Het nieuwe werken betekent dat steeds meer plannen van inwoners en belangengroepen kansen krijgen. Door constructief mee te denken en het positieve te benadrukken kunnen politieke partijen daar ook op vernieuwende wijze een bijdrage aan leveren.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier