h

Gemeenten wijzen zorgakkoord massaal af

16 januari 2014

Gemeenten wijzen zorgakkoord massaal af

Wijk bij Duurstede - Vorige week wees de Wijkse gemeenteraad het zorgakkoord af, dat het bestuur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) met het kabinet had gesloten. Vooral het tijdsbestek, te veel, te snel, en de financiële risico’s, oplopend tot een miljoen euro, waren en zijn voor de raad te hoog. “Gisteren bleek dat tweederde van de gemeenten er precies zo over denkt. Dat betekent wat mij betreft dat er opnieuw onderhandeld moet worden”, laat SP-raadslid Hans Pouw weten.

Vanaf 2015 worden een aantal zorgtaken overgeheveld naar de gemeenten. Het betreft onder meer de dagbesteding en dagopvang voor mensen met een beperking. Die overdracht gaat echter gepaard met een korting van 25 procent op het budget. Bovendien geldt er een bezuinigingsopdracht van veertig procent op de huishoudelijke zorg. “Het kabinet heeft onlangs in een overleg met de VNG toegezegd dat er voor het jaar 2015 een extra bedrag op tafel komt voor de gemeenten van 200 miljoen euro. Dat bedrag en het bijbehorende zorgakkoord zijn volstrekt onvoldoende”, legt Pouw nogmaals uit.

De SP diende een motie om het akkoord af te wijzen. “Alleen al om iedereen fatsoenlijk opnieuw te indiceren en de benodigde zorg te regelen is meer tijd en geld nodig. De gemeenten en de hulpvragers draaien daarbij met datgene wat nu voor ligt wel erg eenzijdig voor de risico’s op. Dat moet dus anders. Na wat wijzigingen ging bijna de hele raad hier ook achter staan. We wijzen niet het hele akkoord af, maar het moet beter”, vertelt Hans Pouw.

Gisteren bleek dat zo'n 300 van de ruim 400 gemeenten een stem hebben uitgebracht en dat tweederde van de gemeenten het akkoord heeft verworpen.  In een uitzending van actualiteitenprogramma Nieuwsuur kwam de Wijkse SP-wethouder Jan Burger nog kort aan het woord om een toelichting te geven op het tegen stemmen van zoveel gemeenten.

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur.

U bent hier