h

Unieke mijlpaal voor AED-project

20 februari 2011

Unieke mijlpaal voor AED-project

AED
WIJK BIJ DUURSTEDE - Het kostte veel tijd en inspanning. Maar met de steun van de gemeente, Regionale Ambulancevervoer Utrecht, de RAVU, sponsors en veel vrijwilligers heeft Wijk volgende maand een nieuw en uniek zorgproject. “We zijn de eerste gemeente in de provincie Utrecht die wordt aangesloten op de alarmcentrale van 112. We kunnen bij een hartinfarct zo snel mogelijk reanimeren,” laat Jan Oechies, bestuurslid van de Stichting AED Hartstikke Nodig, weten.

Oechies zette als fysiotherapeut en medewerker bij de SP-Hulpdienst meerdere zorgprojecten op. Het AED-idee ontstond enkele jaren geleden aan de vergaderingtafel van de SP. “De ambulancedienst is gevestigd in Doorn, al snel een kwartiertje rijden naar Wijk. Juist bij een hartaanval moet hulp snel op gang komen. Daarom kan een fijnmazig systeem met goed bereikbare AED-apparaten, automatische externe defibrillator, letterlijk levens redden. Los van de partij zijn we mensen gaan zoeken om te helpen, want zoiets moet je breed opzetten.”

Dat klinkt allemaal logisch, maar de organisatie vergde nogal wat. De apparaten en kasten waarin ze hangen kosten het nodige geld. “Voor tien apparaten gaat het om tienduizenden euro’s. Ze moeten bovendien altijd werken en dag en nacht beschikbaar zijn. Verder hadden we veel vrijwilligers nodig die voor de reanimatiewerkzaamheden een cursus wilden volgen. Met het bestuur van de opgerichte Stichting AED Hartstikke Nodig en vooral Wil van Dam en Henk Huisman, hebben we daar hard aan gewerkt. We kregen gelukkig veel medewerking van de gemeente, bedrijven en instellingen,” vertelt Oechies.

Op dit moment legt de fysiotherapeut samen met wethouder Jan Burger en John van Engelen van de RAVU de laatste hand aan de samenwerkingsovereenkomst tussen drie partijen. Naar verwachting wordt deze komende maand getekend. “Onze vrijwilligers zijn nu al actief. Dan worden ze via de alarmcentra 112 met behulp van een sms-systeem ingezet. Terwijl de ambulance onderweg is naar het slachtoffer, leveren onze mensen alvast de benodigde hulp. Zo is het een uniek systeem voor spoedeisende zorg bij een hartaanval. Daar redden we levens mee”, eindigt Oechies.

U bent hier