Inwoners kunnen de gemeente WbD straks dwangsommen opleggen
Inwoners kunnen de gemeente WbD straks dwangsommen opleggen
Dinsdag 31 oktober heeft de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede de verordening dwangsommen van de SP unaniem aangenomen. De verordening zal per 1 juli 2007 ingaan. Deze geeft de inwoners van Wijk bij Duurstede de mogelijkheid om een dwangsom op te leggen bij het niet tijdig reageren van de gemeente. Hiermee moet de overschrijding van beslistermijnen volgens de SP flink kunnen afnemen.
Henriette Sanders:" Bent u wel eens te laat geweest om een formulier op te sturen of bezwaar te maken op een beslissing? Vast wel!"
Deze verordening dwangsommen is puur gericht om de rechtsbescherming van inwoners van onze gemeente te versterken. Wij van de SP willen de rechtsgelijkheid tussen overheid en burger beter beschermen. Als een gewone burger te laat reageert op een door de overheid gesteld termijn wordt bijvoorbeeld een bezwaar niet in behandeling genomen. Of: als burgers te laat zijn met het insturen van formulieren worden ze onmiddelijk beboet of gekort op hun uitkering. Terwijl aan de andere kant een gewone burger geen middelen heeft om de overheid aan te spreken op het niet nakomen van beslistermijnen.
Inwoners van Wijk bij Duurstede kunnen dus niet ageren tegen overschrijdingen van beslistermijnen van hún bestuursorgaan. Dat is een ongelijke en oneerlijke verhouding.
We zijn blij dat het college de overschrijding van beslistermijnen wil terugdringen, positief staat tegenover het initiatiefvoorstel en het project Stopwatch loopt. We hebben er het volste vertrouwen in dat de gemeente en haar ambtenaren in de toekomst de aanvragen tijdig zullen afhandelen, en er dus zelden gebruik gemaakt hoeft te worden van deze dwangsommen. Dit is dan ook alleen een instrument voor die keren dat de beslistermijnen niet gehaald worden. En daarnaast een instrument voor de raad om het afgeven van beschikking te monitoren.
De SP fractie voelt zich gesteund door het wetsvoorstel van de kamerleden Wolfsen van de PvdA en Luchtenveld van de VVD.
Voor de duidelijkheid, deze verordening geldt voor álle beschikkingen die door of namens het college afgegeven worden. De beslissingen van de RSD kunnen er dus helemaal niet buiten blijven. Zo is het initiatief vanaf het begin ook bedoeld. Tenslotte worden besluiten in het kader van de WWB genomen namens het College. De RSD heeft uitsluitend mandaat en is niet zelfstandig bevoegd. Juridisch is het buitengewoon slordig om dit soort beschikkingen er buiten te laten vallen en niet mogelijk, dit is uitgezocht door de juridische afdeling van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Het belangrijkste voor de SP is: "Gelijke monniken, gelijke kappen!"