h

Sociaal op straat

13 november 2023

Sociaal op straat

Hoewel de verkiezingen er aan komen, zijn lokale afdelingen van de meeste partijen nog niet echt op straat te vinden. In de waterige kou stonden de SP leden er afgelopen zaterdag wel. Zij deelden hier de eerste folders uit. Het leverde goede gesprekken op.

Foto: Jeroen / prive

‘Veel mensen stemmen liever rechts omdat ze gek worden van alle maatregelen. Het gekke is dat ze vaak niet weten dat dit gewoon door rechts beleid komt; de marktwerking in de zorg of de slechte staat van de woningbouw. Het is allemaal gevolg van beleid uit de koker van rechtse partijen. En ja daar werkten de PvdA en GroenLinks in het verleden ook aan mee’,  aldus de Wijkse voorzitter Frans van der Tol.

De geplande lokale OZB verhoging was ook een terugkerend onderwerp. Ook hier konden de socialisten eindelijk een vinger op een zere plekken leggen. Van der Tol; ‘We merken dat mensen veel wijzen naar de situatie rond het oude Stadhuis of de overschrijding op de Zandweg. En ja dat is allemaal zwaar klote. Maar we hebben echt tekorten omdat de rechtse kabinetten van Rutte al jaren meer taken op gemeenten afsturen en minder knaken meegeven. Het zijn echt de liberale, rechtse bezuinigingen die ons de das omdoen.’

De voorzitter kan er zelf vele voorbeelden bij geven. Zo weigeren Rutte en Kaag de loonstijging van ambtenaren te compenseren voor gemeenten. ‘En dat terwijl we bij een gemeente voor meer dan tachtig procent alleen hun beleid uitvoeren. Maar we krijgen daar niet voor betaald. De rekening hiervan is 1,8 miljoen euro. En in 2021 voerde zij een wijziging in voor de zorg, via de Wmo. Dat kost ons jaarlijks meer dan 5 ton. Zonder dat we daar geld voor krijgen. En zo zijn gemeenten al jaren de klos bij de kabinetten Rutte.

Tijd dus voor echte veranderingen en niet die van partijen die enkel werken onder een andere naam. Dat is gewoon oude wijn in nieuwe zakken.

Reactie toevoegen

U bent hier