h

SP stelt Jan Burger Prijs in

2 oktober 2023

SP stelt Jan Burger Prijs in

Afgelopen week was het al weer vijf jaar geleden dat voormalig SP-wethouder Jan Burger kwam te overlijden. Het was een tragische moment in een voor de Wijkse SP toch al tragische tijd. ‘We verloren met Jan naast een grote roerganger, ook gewoon en goede vriend. Als wethouder drukte hij op veel terreinen een stempel die nu nog zichtbaar is. Om hem te eren hebben we dit moment aangegrepen om een jaarlijkse prijs naar hem noemen’, legt Jeroen Brouwer uit.

Brouwer kwam in 2005 bij de net opgestarte werkgroep van de SP. Fanatiek begon die groep met rennen. Dat leidde in maart 2006 tot de eerste winst; met drie zetels kwam de partij in de Wijkse raad en belandde aan de onderhandelingstafel. ‘Met de PvdA en GroenLinks ging dat goed We hadden een probleem; er was geen echte kandidaat wethouder. Omdat Jan in Culemborg niet mee mocht praten, belden we hem. Gelukkig hapte hij toe. Een gouden greep’, vat Brouwer samen.

Burger was ruim tien jaar een van de SP-gezichten. Als wethouder bouwde hij huizen en werd Wijk een gouden zorggemeente. Brouwer; ‘In Langbroek, Cothen en Wijk kwamen huizen, voor jong en oud. En met organisaties zoals Binding en de Rode Loper werd de hulp echt goed. Cliënten geven die organisaties vandaag de dag nog steeds dikke achten als cijfer. Jan zette dit met de betrokken inwoners en organisaties op. Samenwerken was toen al een toverwoord.”

In 2016 kwam er een einde aan de politieke samenwerking. Burger was ziek. Hij bleek dementie te hebben. De klap kwam hard aan bij de SP-ers. Brouwer geeft toe dat het verwerken van het nieuws lang duurde. ‘En we moesten wel door. En we moesten door met Jan, als vriend. Ik zag hem aftakelen, elke keer als ik langsging. Maar ik ben blij dat er veel vrienden waren die hem en zijn vrouw Kirsten tot het einde toe bijgestaan hebben.’

Op 29 september was het vijf jaar geleden dat Burger overleed. De socialisten grijpen het moment aan om hem te eren. ‘We zijn destijds al gekken blijven rennen. Politiek staat voor niemand stil. We verloren al eerder mensen als Yvonne Komduur, Gerrie Odijk en later Hans Pouw. Allemaal zulke goed, lieve en hardwerkende mensen, die zich onbaatzuchtig voor anderen wegcijferden. Vorige week was zo’n ‘extra moment’, dat we realiseerden dat we al die mensen wilden eren. En dat willen we doen met een Jan Burger-prijs.’

De SP gaat deze prijs elk jaar uitreiken aan mensen of organisaties die zich net als die overleden partijgenoten onbaatzuchtig inzetten voor Cothenaren, Langbroekenaren en Wijkenaren. ‘We kijken nog hoe we dit precies in gaan vullen. En of we daar een jury voor kunnen vinden en om wat voorwaarden neer te zetten. Maar elk jaar rond de sterfdag van Jan, 29 september, willen we bekend maken wie de winnaar is of winnaars zijn. Zo eren we Jan en de anderen hopelijk toch een beetje’, eindigt Brouwer.

Zie ook de Wijkse Courant

Reactie toevoegen

U bent hier