h

SP-leden Wijk bij Duurstede klaar voor Congres 23 september

16 september 2023

SP-leden Wijk bij Duurstede klaar voor Congres 23 september

Politieke partijen zijn volop bezig met de voorbereidingen van de Tweede Kamer verkiezingen. DE SP leden buigen zich over de kandidatenlijst en het programma van de SP voor het landelijke congres op 23 september. De leden van de Wijkse afdeling bespraken afgelopen donderdag het concept. ‘We hebben goede discussies gehad over een veelvoud van onderwerpen’, aldus aftredend voorzitter Frans van der Tol.

Het verkiezingsprogramma van de SP is een volgende oproep voor links beleid. ‘Of beter; voor een beleid dat er is voor mensen in plaats van mensen te pesten. En om zaken eerlijk en rechtvaardig te verdelen. Vele mensen noemen de kabinetten Rutte links. Maar VVD, D66 en CDA hebben jarenlang keihard bezuinigd op zaken als politie, zorg, uitkeringen en onderwijs.  En voor klimaat kunnen hardwerkende Nederlanders betalen, terwijl grote bedrijven die de meeste zooi maken belastingvoordelen krijgen. Daar is niks links aan’, legt Van der Tol uit.

Wethouder Jeroen Brouwer kon uitleggen hoe gemeenten last hebben van dat rechtse beleid. Hij haalde de miljoenen euro’s die er vanaf de entree van de SP, in 2006, van de begroting af zijn gegaan. ‘Hoewel niet zo zeer eraf. We hebben er gewoon taken bij gekregen zonder fatsoenlijke budgetten. We moeten voor 2024 meer dan twee miljoen euro bezuinigen. En weer op jeugdzorg. Maar ook op groen tot veiligheid. Allemaal omdat het kabinet Rutte gemeenten niet compenseert voor inflatiezaken en verhoging van CAO lonen of de stijgende prijzen voor openbare werken. Of dat lasten omhoog gaan. En dan krijgt het Wijkse college daar natuurlijk de schuld van’, zegt hij.

De aanwezige leden pakten de introducties goed op en discussieerden samen over onderwerpen als de EU, NAVO of duurzaamheid en onderwijs. Van der Tol; ‘Er liggen uit de regio wat moties over de deze onderwerpen. Met de aanwezigen hebben we daar debatten over gehad. We zijn voor meer investeringen  in onderwijs, voor leerlingen en al het personeel. We steunen voorstellen die uitgaan van een andere, sociale EU-samenwerking. We willen een EU die er is voor de inwoners en niet voor de grote financiële bedrijven en partijen. Duurzaamheid is belangrijk, maar moet wel voor iedereen betaalbaar en toegankelijk zijn. Niet alleen voor de elite die het kan betalen. Op het Congres dienen we hier met afdelingen uit de regio voorstellen voor in.’

De twee SP-voortrekkers waren blij met de avond. ‘Het was weer een inhoudelijk goede avond. Waar vele meningen ter tafel kwamen en waar leden naar elkaar luisterden om er samen uit te komen. En dat zien we wel eens anders’, aldus de voorzitter. ‘Het laat zien dat binnen onze partij de discussie levend zijn en dat is wel zo leuk’, voegt Brouwer toe. Elke donderdag zitten de leden vanaf 20.00 uur weer in het Ontmoetingscentrum aan Walplantsoen 12. Komende week bespreken zij hier de verder acties rond huurwoningen. ‘Iedereen die wil kan hier mee komen praten’ eindigt van der Tol. 

Reactie toevoegen

U bent hier