h

SP teleurgesteld in gebrek aan openheid en transparantie

19 mei 2023

SP teleurgesteld in gebrek aan openheid en transparantie

De Wijkse SP heeft met verbazing kennis genomen over hoe enkele partijen gehandeld hebben de laatste dagen. Met het dreigement van een motie van wantrouwen is wethouder Wil Kosterman gedwongen op te stappen. De laatste hield de eer aan zichzelf en nam ontslag. De socialisten vragen zich af welk probleem dit oplost. ‘Het gebrek aan openheid, transparantie en eerlijkheid naar alle partijen toe is teleurstellend, Lokale politici die zelf al maanden roeptoeteren om open en eerlijke politiek, gooien met hun verhaal de eigen raadsregels en afspraken overboord. Zo hebben ze niet de moeite genomen om ons te bellen. Ze bleven lekker in de eigen slangenkuil. Hoe oprecht is dat?’, vraagt Frans van der Tol en Ron Meinema zich af.

De commotie ontstond rondom de verbouw van Markt 24, het museum. Hier ligt een forse kostenoverschrijding. Van der Tol is hier helder. “Dat is een zeer groot probleem. En ja ook wij vinden dat klote. Vanaf dag één is de twijfel er al. De eerste architect tekende zonder iemand te informeren een gebouw bijna tegen de kerk. Een kleine gemeente heeft zelf niet alle deskundigheid in huis en als je dan vanaf dag een door externe adviseurs slecht wordt voorgelicht, heb je al een probleem. Daarom had het wel beter geregeld moeten worden’, begint hij.

De SP-ers zagen een college en betrokken wethouder worstelen en maar niet bovenkomen. De twee Wijkenaren schrokken van de extra bijdragen die nodig zijn. Van der Tol; ‘We snappen dat een verbouw gebonden is aan wettelijke regelgeving en dat diepgaand onderzoek lastig was. Zelf heb ik als aannemer verschillende  monumentale panden verbouwd. Daar hakten we vaak projecten in twee stukken; eerst strippen en kijken naar de bouwkundige staat van het pand. Elke expert of adviseur met verstand van zaken hoort dit te weten. Helaas, hier is dat niet gebeurd. Wil Kosterman was juist met een gedegen bouwkundig en prijstechnisch onderzoek op de goede weg helaas erg laat.’

Een groep partijen zegden het vertrouwen in wethouder Wil Kosterman op. De SP hoorde vanaf de zijlijn dat Samenwerkt, een ultimatum opgelegd kreeg. ‘Of ze stapt zelf op, of er komt een motie van wantrouwen. Het gekke is dat wij dat dus moesten horen van anderen. Lekker raadsbreed denken. Lekker open en transparant. Is dat elkaar meenemen en informeren? De dialoog aangaan, was toch afgesproken in het raadsakkoord? Zelfs de eigen regels voor vergaderen gooide deze partijen in de prullenbak’, vindt Meinema.

De raadsleden zijn meer dan teleurgesteld in deze handelswijze. Gewoon machtspolitiek uit de oude doos, nul komma nul respect voor alle partijen, nul komma nul oprecht, veilig vanuit de eigen slangenkuil.  ‘Op social media staan allerlei verhalen over oude politiek en gebrek aan openheid. Maar als het beter uitkomt, mag men alles doen? En nu? De problemen zijn vele malen groter geworden. Het lost Markt 24 niet op. En vergroot de spanningen in de raad. Bedankt allemaal. Stop dan zelf ook met zeiken. We weten nu weer waar we staan’, eindigt Meinema.

Reactie toevoegen

U bent hier