h

Grote vraagtekens over Spreidingswet

29 maart 2023

Grote vraagtekens over Spreidingswet

Met een nieuwe wet, de Spreidingswet, hoopt het kabinet de problemen rond asielzoekers en opvang van statushouders aan te pakken. Enkele weken geleden praatte het college de raad bij over dit onderwerpen. Afgelopen week werd duidelijk dat Den Haag niet naar gemeenten heeft geluisterd. ‘Er zijn bijna geen opmerkingen over de uitvoerbaarheid opgenomen. En dus lijken wij weer met onmogelijke opgaven te komen staan. Zeer onwenselijk’, aldus SP-er Frans van der Tol, die er vragen over stelde aan het Wijkse college.

De Spreidingswet ligt al een paar maanden op de Haagse ontwerptafel. Vorige week schoof het kabinet het plan door naar de Tweede Kamer. Tot ongeloof van vele andere overheidsorganisaties deed het kabinet niks met opmerkingen uit  de rest van het land. ‘Gemeenten, provincies en zelfs opvangorganisatie COA hadden flink wat opmerkingen. Het kabinet heeft dat allemaal ter zijde gelegd en bijna niks veranderd. De VNG, de vereniging die namens gemeente meekijkt, vreest dat de wet echt onuitvoerbaar en ineffectief is. Laten Rutte en de zijnen gemeenten wederom in de steek?’, vraagt de SP-er zich af.

De VNG concludeert dat het lastig is voor gemeenten om vooruitlopend aan de slag te gaan. Er is niet bekend over hoe de wet uitgevoerd moet worden. De onderliggende regelgeving is namelijk nog niet concreet, laat staan dat deze getoetst is op uitvoerbaarheid. ‘Goh, hebben we dat niet vaker meegemaakt? Het lijkt wederom een potje over de schutting kieperen’, aldus Van der Tol, ‘We moeten samenwerken met bijvoorbeeld de Provincie. En we weten dat dit bij andere dossiers al moeizaam loopt.’

Door alle onduidelijkheden is de VNG bang dat ook het draagvlak ondermijnt wordt. Dat draagvlak vindt de SP nu juist van groot belang. ‘Er zijn genoeg inwoners die een betaalbare woning zoeken. Dankzij het rechtse beleid is daar een groot tekort aan. De wooncrisis wordt alleen maar groter. Als je dan verplicht meer statushouders op moet gaan nemen, gaat het gemor toenemen. En wat doet dat met de eigen organisatie? Kunnen we dit nu wel aan? Iedereen ziet de kloof groeien en dan luistert het kabinet nog niet. Ongelooflijk.’

De hoop is nu gevestigd op Tweede Kamer fracties. Zij nemen de wet nu in behandeling. De Wijkse SP stuurde al een mail naar haar fractie over de ongerustheid. ‘Als er toch een Spreidingswet moet komen, maak het dan uitvoerbaar voor gemeenten. Anders blijft het een rommeltje. En zorg voor genoeg knaken. Want we hebben genoeg van onduidelijke taken, maar ook als we die krijgen zonder genoeg knaken. Er loopt al genoeg vast dankzij dit rechtse beleid. Hopelijk zien partijen nu wel in’, eindigt Van de Tol.

Reactie toevoegen

U bent hier