h

SP Wijk bij Duurstede gaat voor brede aanpak veiligheid

9 februari 2023

SP Wijk bij Duurstede gaat voor brede aanpak veiligheid

De veiligheid van fietsers en overlast van motorijders staan op de politieke agenda’s van verschillende gemeenten.

De Wijkse gemeenteraad besprak bij de laatste vergadering een voorstel van enkele fracties om motoren voor drie maanden van de Lekdijk te weren. Deze meerderheid wees deze pilot af. ‘Wij verbazen ons over al die losse maatregelen. We willen de veiligheid en overlast in het hele buitengebied aan pakken. Bijvoorbeeld via een platform waar vele organisaties en belanghebbenden bij betrokken zijn’, bekijken Frans van der Tol en Ron Meinema van de SP.

Het voorstel om de Lekdijk af te sluiten komt vanuit de Utrechtse Heuvelrug. In Amerongen ervaren inwoners overlast van motoren die door het dorp rijden. ‘We snappen de gevoelens van overlast. Maar om een hele groep aan te pakken, zonder de feitelijke cijfers erbij te halen, vinden we discriminerend. De vele goede motorrijders lijden zo onder een kleine groep overlast veroorzakers. En ja die overlast moeten we aanpakken’, begint van der Tol.

De socialisten verbaasden zich niet over het voorstel van de drie andere partijen.  Ze herkenden de roep vanuit de buurgemeente. Van der Tol memoreert er  aan dat het college in persoon van de verantwoordelijke  wethouder Hans Buitelaar aangegeven heeft dat zij er ook met andere Lekdijk-gemeenten aan werkt. ‘Goed om te horen dat het college met bijvoorbeeld Vijfherenlanden kijkt hoe de daadwerkelijke daders aangepakt kunnen worden. Dat kan wat ons betreft niet snel genoeg uitgewerkt worden’, aldus Van der Tol.

Achter de schermen pakt Meinema het idee op om te komen tot een communicatie platform verkeersveiligheid en buitengebied. Dat idee deed hij op bij andere gemeenten. ‘Overlast van motoren speelt niet alleen op onze dijk. Om dit aan te pakken willen we dat graag met alle andere belanghebbenden en betrokken instanties doen. Te denken valt hierbij aan: bewoners, KNMV, de werkgroep  motoroverlast, Veilig verkeer Nederland  de fietsersbond, de Agrariërs en natuurlijk de betrokken gemeenten Het gaat wat ons betreft om het verbeteren van het hele gebied rondom beide gemeenten., niet alleen de Lekdijk. Het gaat natuurlijk ook over Verkeersveiligheid en leefbaarheid.

De SP-er heeft de eerste contacten gelegd om te kijken of dat platform idee verder opgepakt kan worden. Wijkse raadsfracties zijn al vast positief. ‘Het moet wel iets worden van alle partijen en organisaties, anders werkt het niet. Als we nu beginnen op de Heuvelrug en hier het platform laten groeien, dan zien we best kansen. Zeker omdat het Wijkse college ook al in de regio bezig is. Zo denken wij de  problemen in de regio breed aan te kunnen pakken met alle partijen en niet alleen die van de kleine groep overlast bezorgende motorrijders’, eindigt Meinema.

Reactie toevoegen

U bent hier