h

SP woest over achterkamerdeal van coalitie

3 maart 2022

SP woest over achterkamerdeal van coalitie

Foto: Jeroen Brouwer / SP Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE – ‘Als er nog een raadsvergadering was geweest, hadden we dit college met pek en veren de zaal uitgestuurd. We zijn gewoon voorgelogen.’ Aan het woord is Jeroen Brouwer. Hij las in het AD een artikel over het mislopen van 120 woningen. De SP-lijsttrekker stelde meerdere keren vragen over de gesprekken tussen de gemeente en provincie over woningbouw. De Wijkse bestuurders ontkenden steeds dat de Provincie een deal neergelegd had. ‘Nu zijn er in de achterkamer van de VVD, GroenLinks en PCG-coalitie 120 woningen door de neus van de inwoners geboord. Alsof er geen woonnood is’, zegt Brouwer.

Brouwer werd boos na het lezen van een artikel in het AD, over het niet accepteren van 120 woningen in ruil voor een onderzoek naar windmolens. Hij kijkt hierbij ten eerste terug naar eerdere raadsoverleggen over woningbouw, duurzaamheid en een mogelijke uitruil. ‘Een deal is vaker aan de orde gekomen. De raad was altijd huiverig; krijgen we zo geen windmolens. Zeker omdat de Provincie dreigde met het feit dat zij plekken zelf kan aanwijzen. Dat zou inderdaad chantage zijn. Maar daar ging het nu blijkbaar niet over’, begint hij.

Met het voorstel van de provincie zou Wijk 120 woningen extra hebben kunnen bouwen in de geer III, bovenop de 530 die er al komen. Daarbij ging het blijkbaar alleen om een onderzoek naar windmolens. ‘Niks meer én niks minder. De raad zou altijd nog nee hebben kunnen zeggen. Aangezien er nog nooit een meerderheid voor windmolens is geweest. Maar dan waren wel de woningen al lang binnen. Voor alleen een onderzoek, wil ik wel 120 woningen ruilen. Dat zijn meer dan veertig extra huurwoningen, woningen voor gezinnen of ouderen. Dat is geen pressie of chantage, maar een mooie deal’, vindt Brouwer.

De Wijkenaar vraag zich af wie er op de hoogte waren van dit voorstel. Blijkbaar wisten raadsleden vanuit de coalitie van VVD, GroenLinks en de PCG hiervan. Dat zou volgens hem helemaal te gek voor woorden zijn. ‘Een college zou in dot geval nooit de ene partij wel moeten informeren en de andere niet. De oppositie wist van niks. Er is zelfs niet eens vertrouwelijk iets aan ons gevraagd, terwijl dat bij andere kwesties wel gebeurde. Bij andere lastige dingen zoals bezuinigingen was breed draagvlak wel belangrijk. Bij 120 woningen telt dat bij de VVD, GroenLinks en de PCG blijkbaar niet. Lekker open en samenwerken. Schandalig natuurlijk.’

De socialist ziet de zaak als het failliet van de gewenste openheid en transparantie waar dit college in mei 2018 mee begon. De verkiezingen komen wat hem als geroepen. ‘We hebben tot drie keer toe vragen gesteld Het college ontkende steeds. We zijn dus simpelweg voorgelogen. Nu liepen  vele woningbouwprojecten vanaf de eerste wethouder jaren vertraging op. Open kansen liet hij liggen. Nu is ook een kans op meer woningen niet gepakt. Zonde. De inwoners zijn dubbel de dupe', besluit Brouwer.

U bent hier