h

Schrikken bij rekening diftar

1 maart 2022

Schrikken bij rekening diftar

Foto: Jeroen Brouwer / SP Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE - De afrekening van de regionale Belastingdienst (BSR) is binnen. Menig inwoner keek ‘reikhalzend’ uit naar de afrekening van het restafval. Voor een groep viel deze zwaar tegen. ‘Die was best schrikbarend. We krijgen meldingen over 140 stortbeurten. Dat zijn extra rekeningen van over de tweehonderd euro. En dat terwijl mensen niet konden scheiden. Dat moet snel aangepakt worden’, bekijkt Frans van de Tol, die er namens de SP vragen over stelde.

Uit de contacten die de SP heeft, blijkt dat inwoners openhartig zijn over hun afrekening. Vooral in de hoogbouw valt deze rekening zwaar tegen. Van der Tol schrok er van. ‘We hadden ons al schrap gezet. En dan toch,  We zien dat mensen tussen de 100 of zelfs meer dan 140 zakken weggooiden. Ze kregen er tien gratis van de gemeente, die uit ging van 35 zakken. Dan blijft er dus een extra bedrag over oplopend tot meer dan 200 euro. En dat terwijl ze niet konden scheiden. Dat is nog al wat’, begint de SP-er.

Van der Tol is vooral boos omdat diftar geen nieuw systeem is. In december 2018 kreeg de raad al uitleg over deze manier van werken en de bijbehorende problemen. Van der Tol; ‘Toen werd al gezegd dat onder andere mensen in hoogbouwwoningen, de mensen tegen de sociaal minimagrens, mensen die slecht ter been zijn, problemen zouden ondervinden. Vanaf dat moment had er dus al gewerkt kunnen worden aan regelingen. Nu zijn die tien gratis zakken doekjes voor het bloeden. Helemaal als de wethouder nu dat zegt dat hij twee maanden later zou zijn begonnen.’

De SP stelde al keer op keer vragen over de invoering van diftar. In andere gemeenten draait diftar het al langer. Uit onderzoeken die daar gedaan zijn, blijkt dat bij de invoering van diftar ongeveer 70% van inwoners er qua kosten niet veel op achteruit gaan. De andere dertig procent kent wel problemen. ‘Diftar kent winnaars en verliezers. Dat was al bekend. Bij het college was vooruitzien blijkbaar niet regeren. Er is vooral gekeken naar kilo’s restafval verminderen. Andere dingen kwamen later. Daar is veel te laat een goede adviseur voor aangetrokken is’, stelt hij vast.

De SP ziet dat het vaak om mensen gaat uit huurwoning, die soms al genoeg andere problemen kennen. Van der Tol vraagt het college snel actie te ondernemer voor bijvoorbeeld kwijtschelding en om het beleid aan te passen. ‘Ook al gaat het misschien om een minderheid, deze eindafrekening vraagt wat ons betreft om snelle inzet. Laat deze mensen nu niet aan hun lot over. Dat zorgt voor paniek . Zet daar mensen voor in. Aan het einde van het jaar moet er een grote evaluatie komen. Dan kunnen we wat ons betreft wel nog een keer kijken of nascheiden niet beter is,’  eindigt Van der Tol.

U bent hier