h

BIGA draait goed

10 januari 2022

BIGA draait goed

Foto: Jeroen Brouwer / E Wollenberg

WIJK BIJ DUURSTEDE – De sociale werkvoorzieningen werden met de invoering van de Participatiewet enkele jaren gleden afgeschaft. In 2016 besloten gemeenten hiervoor de BIGA in eigen hand te nemen. Dat heeft de inwoners geen windeieren gelegd, blijkt uit onderzoek. ‘Er staat een goed lopend bedrijf, waar meer veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk vinden. En met al de geweldige krachten maakt de BIGA in lastige tijden wel winst. Iets om trots op te zijn’, bekijkt SP-er Jeroen Brouwer.

Het kabinet Rutte 2, met de VVD en PvdA, schafte in 2015 de sociale werkvoorziening af. De beschermde plekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verdwenen. Gemeenten moesten op zoek naar alternatieve werkplekken voor de doelgroepen. Met de SP aan de knoppen kwam in de regio de BIGA op. “Het was even een zoektocht maar met Jan Burger had Wijk een flinke vinger in de pap. Daar is de BIGA door gekomen. Zelf mocht ik meewerken om er met de andere gemeenten een sociaal bedrijf, van te maken. En dat werkt dus nog steeds goed. En goed bedrijf en sociaal’, legt Brouwer kort uit.

De BIGA pakte haar taken, en de bezuinigingen,  meer dan goed op. Inwoners vonden er een plek en het werkaanbod groeide. Brouwer; ‘In het rapport staat dat er al jaren een positief resultaat is, winst dus. Het vermogen is nu hoger dan 10 miljoen euro. En dat terwijl ook bijvoorbeeld het ziekteverzuim zeer laag is. Medewerkers werken er dus met plezier. Daar kunnen de gemeenten verdere klappen van de rechtse kabinetten hopelijk opvangen’

Want de SP-er ziet nog genoeg problemen komen. Zo tonen verschillende rapporten aan dat voor het goed uitvoeren van de Participatiewet gemeenten meer dan een miljard extra nodig hebben. ‘Gemeenten krijgen simpelweg al jaren te weinig geld om inwoners met een uitkering fatsoenlijk te begeleiden. Ook het nieuwe kabinet van VVD, D66 en CDA gaat daar niks extra in stoppen. Dat gaan we voelen bij de sociale dienst, RSD, en de BIGA. Dan mogen we dus extra blij zijn dat het laatste bedrijf goed loopt en een stootje kan hebben.’

Daar komt bij dat door de coronacrisis de maatschappij toch al meer onder druk is komen te staan. Helemaal voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Dat is voor Brouwer al eens een reden geweest om extra te kijken naar bijvoorbeeld de samenwerking met lokale organisaties en ondernemers  via de Wijkse Werkplaats. ‘De gehele raad stond achter de oproep voor een nieuwe Wijkse Werkplaats. Helaas is dit er niet van gekomen. Maar met deze BIGA en de fantastische werknemers liggen de kansen gewoon nog voor het oprapen. Tijd om daar na verkiezingen wel wat mee te doen’, besluit Brouwer.

U bent hier