h

Oppositie pakt Wij-Lijn op

14 november 2021

Oppositie pakt Wij-Lijn op

Foto: Elton Wollenberg

WIJK BIJ DUURSTEDE – De afgelopen maanden zaten alle politieke partijen gezamenlijk om tafel over mogelijke  bezuinigingen. Het werd de Wij-Lijn genoemd. Bij de begroting liet het college van VVD, GroenLinks en PCG echter weinig heel van de Wij-Lijn. Met hand en tand verdedigde de coalitie de eigen heilige huisjes. ‘Het is enkel dankzij voorstellen van de oppositie dat er toch iets kwam. Bij de begroting wint en verliest iedereen wat. Dat is uiteindelijk wel zo eerlijk’, aldus SP-er Jeroen Brouwer.

Met een flinke bezuiniging van 7 tot 8 ton, koos de raad vorig jaar om de Wij-lijn. Met een externe begeleider noteerde de raad bij diverse bijeenkomsten de belangrijke uitgangspunten. ‘We wilden kwetsbare inwoners ontzien, minder duurzaamheid als er geen geld uit Den Haag kwam, hulp voor lokale ondernemers bij de crisis en meer inzet op bouwen’, blikt de SP-fractievoorzitter terug.

In de eerste opzet van de begroting kwam bij het college weinig. Er ging extra geld naar duurzaamheid, te weinig naar bouwen en toch bezuinigd.  Brouwer concludeerde dat de Wij-Lijn een totale mislukking was, waar de coalitie haar eigen heilige huisjes alleen maar overeind hield. ‘Het kabinet kwam met 1,6 miljoen euro over de brug kwam en dus hoopten we op mee. Maar ondanks dit budget hielden met name de VVD en GroenLinks aan hun eigen dingen vast.’

De SP kon gewoon tegen de begroting stemmen. Dat vond Brouwer te makkelijk. Hij stelde met CDA-er Gerard Migchels voor om meer budget van duurzaamheid naar wonen te halen. ‘Klimaat is voor ons allebei belangrijk. Maar Rutte moet eens met geld over de brug komen. Van de twee miljard voor klimaat en 70 miljoen is voor gemeenten. Het gaat net als bij welzijn en zorg, handhaving en andere nieuwe wetgeving; alles komt over de schutting, zonder geld. En wij maar bezuinigen. Geen zwembad. Geen geld voor scholen. Geen geld voor verkeersveiligheid. En hogere OZB. We moeten het nu harder spelen. Geen knaken, geen taken.’

Hierbij ziet de socialist de woningbouw inzakken. ‘Dat ligt aan de keuze voor duurzaamheid. Er zijn meer ambtenaren op dat vlak dan bij wonen, dankzij deze coalitie met de VVD, GroenLinks. En dus is er nog steeds niks gebouwd in de Heul, het oude Postkantoor of het Wijkhuis. Zelfs in crisistijd rond 2010 bouwden we meer. Twee jaar geleden vroeg de SP al om extra geld. Nu komt dat pas, maar te weinig. Vandaar dat we met het CDA meer wilden’, vat Brouwer samen.

Na twee avonden van debat ging de meerderheid met de CDA-SP wijziging mee. Er gaat nu minder geld naar duurzaamheid en meer naar wonen. Met extra ondersteuning voor Calypso, het afschaffen van de hondenbelasting, moest de SP-er bezuinigingen bij Binding voor 2022 voor lief nemen. ‘Ook hier was de coalitie tegen een idee van D66 en de SP. Dat komt dan pas na de verkiezingen. Maar wij hebben wij vanuit de oppositie wel open, transparant en samengewerkt. Dat heeft zelfs die Wij-Lijn gered’, eindigt Brouwer.

U bent hier