h

Omwonenden Wijkhuis horen niks

11 oktober 2021

Omwonenden Wijkhuis horen niks

WIJK BIJ DUURSTEDE – De Wijkse gemeenteraad keurde voor de zomervakantie het bestemmingsplan voor een appartementencomplex op het oude Wijkhuis-terrein goed. De SP riep het college op om samen met Viveste, de ontwikkelaar van het complex, de omwonenden beter te betrekken. ‘Nu hebben we regelmatig contact met enkele betrokkenen, maar zij hebben niks gehoord. En dus belden we Viveste, dat vervolgens ook niks van de Wijkse wethouder had vernomen. Raar’, legt raadslid Frans van der Tol uit. Hij stelde hier vragen over.

In juli behandelde de gemeenteraad eindelijk het bestemmingsplan voor het oude Wijkshuis-terrein, een project waar het jaren stil over bleef. Het bestemminsplan leverde bij omwonenden vragen op, die de SP stelde. De socialisten trokken de conclusie dat de buurt helemaal niet bij het proces betrokken werd. ‘Het college zocht ook totaal geen draagvlak of openheid. Vandaar dat we opgeroepen hebben om dat wel te doen’, vat Van der Tol samen.

De gehele gemeenteraad stemde in met de oproep en ook de nieuwe VVD wethouder Hans Buitelaar meldde dat hij er mee aan de slag ging. Van der Tol hield de contacten met de omwonenden warm. En zelfs ver na de vakantietijd hoorden zij niks. ‘Toen zijn we gaan bellen met Viveste en bleek dat zij wel al aan het tekenen waren met een architect. Maar dat het college of gemeente niks van zich had laten horen. Hoe serieus wordt men dan genomen?’, vraagt de SP-er zich af.

Bij het stellen van vragen hierover, kreeg de SP een memo van het college terug. ‘Die was gedateerd van enkele weken geleden, maar blijkbaar ergens blijven hangen’, aldus Van der Tol, ‘En inhoudelijk werd ook niks duidelijk. Viveste zegt dat ze alleen een avond organiseren met de architect. En dat ze niks hebben gehoord van de gemeente. En de wethouder vertelt doodleuk dat er een heel communicatieplan klaar ligt. Ook voor andere projecten. Maar wat houdt dat dan in? De oproep was om samen te werken met de omwonenden. Niet om alleen te communiceren.’

Van der Tol vindt het traject naar schriftelijke vragen jammerlijk, omdat de raad en het college voor de zomervakantie zo eenstemmig leken te zijn over dit project. Nu lijkt het weer op de oude manier van werken. ‘Onze wethouders probeerden altijd omwonenden en betrokken partijen zo vroeg mogelijk te betrekken bij zaken. Dat nieuwe besturen en samenwerken waar iedereen nu zo om roept, deden we lokaal al lang. Nu gebeurt dit bij heel veel onderwerpen simpelweg niet. Dat is gewoon een feit’, eindigt de Van der Tol. 

U bent hier