h

SP ziet nieuwe werkelijkheid

21 juli 2021

SP ziet nieuwe werkelijkheid

Foto: Jeroen Brouwer / Jan Oechies

WIJK BIJ DUURSTEDE – De Wijkse gemeenteraad besprak vorige week de kadernota. Hierin geeft het college een eerste inkijk in de begroting vanaf volgend jaar. De wethouders hadden geen vrolijke boodschap met vooral bezuinigingen vooral op sociale zaken. Volgens de SP een gekke gewaarwording. ‘Ten eerste terwijl de hele raad de kwetsbare willen ontzien. Ten tweede omdat er voor 2022 in ieder geval extra geld aankomt. Dat betekent ene nieuwe werkelijkheid’, vat fractievoorzitter Jeroen Brouwer samen.

Brouwer ziet dat de gemeenteraad niet alleen moe is van Covid crisis. Zoals al vaker de afgelopen jaren speelde vooral de bezuinigingen van het oude kabinet een sleutelrol bij de besprekingen. De gemeente diende dankzij allerlei nieuwe taken, die overkomen zonder budget, opnieuw tonnen te bezuinigen. ‘Hiervoor hadden we de Wij-lijn ingezet, waarbij alle partijen samen bekeken wat er wel en niet gedaan kon worden. Helaas zagen we hier niet veel van terug’, begint de SP-er.

Het eerste punt voor de socialisten was dat zaken simpelweg niet meegenomen waren. ‘Er is bij  de gesprekken duidelijk gezegd dat het een goede lijn moest zijn tussen besparingen en inkomstenverhogingen. Inkomstenverhogen mag echter niet van de coalitie en bezuinigen gaan dan enkel uit het sociale domein, op jongerenbeleid, vrijwilligerswerk en ouderen. En doodleuk wel meer geld uitgeven aan bijvoorbeeld duurzaamheid. Niet onbelangrijk. Maar het college zit dus eerder bij de coalitielijn dan de Wij-lijn. Weer een gemiste kans’, verzucht Brouwer.

Met name de bezuiniging op Binding zette kwaad bloed. Uit onderzoek bleek al dat hier veel gedaan wordt en dat de hulp een hoge cijfers krijgt dan gemiddeld. ‘Geen cent wordt over de balk gesmeten. Elke bezuiniging is inleveren. Het college streept de maatschappelijke stage, voor honderden leerlingen, vier regioscholen en tientallen organisaties die tienduizend uur werk afnemen. Tevens kort men op sociaal emotionele begeleiding van leerlingen en op organisatie bij ouderen. En dat in een covid crisis die de eenzaamheid vergroten en voor de jongeren lastig is. In deze tijd asociaal.’

Daarbij voorziet Brouwer een andere werkelijkheid. Het huidige kabinet steekt eindelijk meer geld in de Jeugdzorg. Een Commissie van Wijzen stelde dit voor. Voor 2022 komt er 1,5 miljoen extra. Een nieuw kabinet moet dat structureel oplossen. ‘Het is afwachten wat er daarna gebeurt. Met dat extra geld is de bezuiniging helemaal niet nodig. Sterker nog; dan houden we geld over. Dat is dus een andere werkelijkheid’, vindt de Wijkenaar.

De SP stelde met deze nieuwe cijfers een nieuwe huiswerkronde voor. Het college gaf bij monde van afscheidnemend wethouder Hans Marchal hier een toezegging voor. ‘Dat maakt het ertoe dat er goed gekeken gaat worden wat nu nog wel en niet noodzakelijk is. Onnodig geld uitgeven blijft natuurlijk zonde. Maar bezuinigen op kwetsbaren, voort maken met woningen bouwen, ondernemers en organisaties helpen rond de crisis zijn door het college als uitgangspunten meegenomen. Hopelijk pakken deze wethouders de kans nu wel een keer op’, besluit Brouwer

U bent hier