h

Oppositie vraagt naar evaluatie

24 mei 2021

Oppositie vraagt naar evaluatie

WIJK BIJ DUURSTEDE – Uit antwoorden op vragen van D66 blijkt dat de coalitiepartijen in mei 2020 al bij elkaar zaten om hun eigen akkoord te bekijken. De gemeenteraad kreeg vorige week een gespreksverslag, niks meer en minder. Dat roept allerlei vragen op. ‘Gek dat de coalitie die alles anders zou gaan doen, dit niet deelde met alle andere partijen. Nu krijgen we een gespreksverslag, zonder documenten en achtergronden. Lekker transparant en open. Typisch voor deze coalitie’, bekijkt Jeroen Brouwer.

Na de verkiezingen van 2018 kwam er na meer dan tien jaar een einde aan de SP bestuurderstijd. De socialisten zagen vanaf het begin een verandering. ‘We deden de onderhandelingen drie keer gewoon in het openbaar.  Voor iedereen zichtbaar, voor iedereen open en toegankelijk’, begint Brouwer, ‘De VVD, GroenLinks en PCG zaten direct achter de luiken. We weten niet wie er aan tafel mochten komen en hoe onderwerpen besproken zijn. En slecht begin.’

De SP-fractievoorzitter zag hierna een college en coalitie die meer en meer in de achterkamertjes opereerden. Dat begon al bij de eerste begroting, waar de VVD via de media stevig inzette, met als insteek de OZB niet te verhogen. ‘Dat werd voor de raadsbespreking af gekaart. Als oppositie hadden we vervolgens niets meer in te brengen. Ook de volgende jaren gingen ideeën om meer te investeren in wonen en jongeren de prullenbak in. Het college zei letterlijk dat de plannen niet aangepast konden worden’, vat de Wijkenaar samen.

Zo ontstond er een worsteling van coalitie tegen oppositie. Een trend die met de Wij-lijn verbroken moest worden. De raad sprak vorig jaar juli af de financiële problemen gezamenlijk te lijf te gaan. Net daarvoor hadden de VVD, GroenLinks en PCG blijkbaar andere gesprekken gevoerd. Brouwer; ‘Als ze dat nu gewoon gezegd hadden. Dan ben je open en transparant. Nu lezen we het nadat D66 vragen had gesteld. En dan ook alleen een verslag waarvan we niet weten of het gekuist is, welke documenten erbij horen en waar allerlei volgende gesprekken zijn aangekondigd.’

Nu vindt de SP-er dat laatste niet erg. Hij weet dat er nu eenmaal gesprekken zijn tussen politieke partners. ‘Dat doen we als oppositie ook meer en meer. En toen we in de coalitie zaten ook. Maar dan alleen rond de begrotingszaken. Nu zitten ze om de haverklap bij elkaar en vooral om met de coalitie te besluiten. Het is wat dat betreft nog even op de tandjes bijten de laatste maanden tot de verkiezingen van volgend jaar. Hopelijk komt er dan een college dat wel aan iedereen denkt’, eindigt Brouwer.

U bent hier