h

Betaalbare woningen onder druk

22 mei 2021

Betaalbare woningen onder druk

Foto: Jeroen Brouwer

WIJK BIJ DUURSTEDE – De gemeenteraad werd afgelopen week bijgepraat over het woningbouwprogramma. Hierbij gaf het college een schets van wat er de komt. ‘Bestaande projecten komen alleen maar later en in de toekomst komen er minder betaalbare woningen. Het gekke is dat alleen wij daar vragen over stelden’, bekijkt SP-er Jeroen Brouwer.

Door de afwezigheid van wethouder Eric Balemans was het college genoodzaakt een vervanger voor het onderwerp naast de medewerkers te zetten. Wil Kosterman nam de honneurs waar. ‘Dat is natuurlijk altijd al lastig, omdat zij niet ingewerkt is in dossiers. Dat is niet anders. Het is al spijtig genoeg dat Balemans er niet bij kan zijn. Hopelijk gaat het goed met hem. We wensen hem in ieder geval alle sterkte’, verwoordt Brouwer.

Bij de ambtelijke uitleg zat Brouwer op het puntje van zijn stoel. ‘We hebben met Jan Burger en mijzelf natuurlijk veel gebouwd de laatste jaren. De meeste projecten die tussen nu en 2024 afgerond worden, komen nog uit oude kokers. Helaas zien we wel veel vertragingen ontstaan. Covid krijgt de schuld, of trage adviseurs. Maar waar is dan de sturing van een wethouder?’, vraagt Brouwer zich af.

Voor de bouwstroom die gepland is na 2025 schrok de SP-er zich helemaal een hoedje. ‘Voor 2018 hebben we al aangetoond dat er meer gebouwd moet worden. Andere rapporten tonen dat oom. Toch weten we nog steeds weinig’, aldus Brouwer, ‘Maar voor wonen en zorg is er een nieuw onderzoek gedaan, terwijl er al iets lag. Zonde van het geld. Bij enkele projecten zei men twee jaar geleden al, die komen. Dat zegt het college nu nog steeds?‘

En andere grootste zorg van Brouwer ligt bij de betaalbaarheid. Het is voor hem klip en klaar dat dit college hier keuzes maakt. ‘Bij de ruim vierhonderd woningen die tot 2024 gebouwd moeten worden is 34 procent binnen de sociale huurgrens en 28 procent enigszins betaalbare koopwoningen. Totaal is dat 62 procent. Dit college presenteert nu cijfers waar dat naar benden gaat naar 45 procent, waarvan 23 in de huursector. De duurdere koopwoningen schieten omhoog van 35 naar 55 procent. Letterlijk is gezegd; we volgen het coalitieakkoord. Dat ligt dus aan de VVD, GroenLinks en PCG.’

De tweede schok ondervond de socialist in de tamme reacties van de andere partijen. ‘Zij stelden bijna geen vragen. Best gek, aangezien ze woningbouw voor jongeren en ouderen allemaal belangrijk vinden. Dan moet de raad toch op zijn kop staan bij dergelijke cijfers? Iedereen roept naar betaalbare woningen voor jongeren. Die komen er zo toch niet? Hopelijk is men bij het vervolg wel bij de les. Als SP gaan we zelf maar op onderzoek uit’, besluit Brouwer.

U bent hier