h

SP niet klaar met diftar

1 maart 2021

SP niet klaar met diftar

Foto: Jeroen Brouwer / SP Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE - Helaas was een enquête onder 917 inwoners geen reden voor de coalitie van VVD, GroenLinks en PCG om nog eens na te denken over diftar. Het college kan dus verder gaan met de voorbereidingen voor de invoering op 1 april, zoals besloten in mei 2020.  De SP blijft zich afvragen of dit de meest toekomstgerichte manier van afvalwerking is. ‘De toekomst zal dat duidelijk maken. Omdat er vlak voor het debat weer nieuwe informatie kwam, zijn we maar weer vragen gaan stellen,’ vertelt SP-er Jeroen Brouwer

Over een ding zijn bijna alle partijen het wel eens; er moet anders worden om gegaan met afval. Volgens Brouwer is het krom dat vooral consumenten hier de rekening betalen. ‘Wij staan immers pas aan het einde van de keten en vragen niet altijd om een ingepakte komkommer en betalen liever minder voor een samengesteld pakket omdat het goedkoper is. Terwijl dit meer afval, plastic en karton, met zich meebrengt. Ook producenten zouden dus best een stapje harden mogen lopen,’ begint hij.

Tijdens het debat bleven vragen onbeantwoord, vragen die juist terugkomen bij in inwoners die mee hebben gewerkt aan de enquête. ‘Vragen die meer dan terecht zijn. Helemaal als we bij het debat te horen hebben gekregen dat men ‘wat vergeten is’, bij het uitwerken van de tarieven staan vermeld. Zo weten mensen in de flats nog niks of compensatie of de minima. Hoe kan je dat vergeten? Die mensen hebben recht op duidelijkheid,’ vindt de SP-er.

De SP ontkent niet dat diftar best goed kan werken. Maar draagvlak en honderd procent medewerking van inwoners bepalen het succes. ‘Het college haalt zelf een rapport aan war dat in staat. En waar ook in staat dat zaken als het bijplaatsen van afval of zwerfvuil toename niet is onderzocht. En er staat in het voor zeventig procent goedkoper wordt en voor dertig procent duurder. Hoe zit dat dan allemaal? Juist de onduidelijkheid blijft zo groot. En zonder betrouwbare gegevens blijft medewerking lastig en dus diftar moeilijk,’ eindigt Brouwer.

U bent hier