h

Oproep voor hoger lokaal budget

29 maart 2021

Oproep voor hoger lokaal budget

Foto: Gemeente Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE – Voor de tweede keer heeft de Wijkse gemeenteraad zich unaniem uitgesproken voor meer lokaal budget voor Participatie. Alle fracties schaarden zich achter een oproep van de SP en D66. ‘Er zijn lokaal veel organisaties die inwoners met een uitkering willen begeleiden. Dat is een goede en snelle manier terug naar werk of actief te blijven. Daar willen we vanuit het bestaande budget meer geld voor’, legt SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer uit.

In december 2019 nam de raad bij het bespreken van de strategische kaders van de Regionaal Sociale Dienst (RSD) moties aan over de Wijkse Werkplaats en een verhoging van het lokaal budget voor participatie. Mede door de crisis is de werkwijze van de RSD echter anders. ‘We zien dat het college zodoende nog niks heeft kunnen doen met de oproepen. Nu zijn er wel plannen en onderzoeken. Als SP wilden we dus wel dit signaal blijven meegeven’, begint Brouwer.

De SP wil binnen bestaande budgetten met mogelijkheden voor lokale activiteiten. Brouwer ziet dat mensen met een uitkering al veel doen voor de gemeenschap. En organisaties zoals De Wijkse Inloop, Wijkse Dienst, de Moestuin en Binding helpen mee en begeleiden inwoners op vele manieren. ‘Gek dat dan het gehele budget naar de RSD gaat. De dienst is goed om mensen direct naar werk te leiden. De hulp van organisaties en bedrijven is alleen maar goed. Zeker ook voor inwoners die een extra stapje hulp nodig hebben.’

De socialist haalt het plan van de opzet van een demontagehal erbij. Hier heeft het college een plan liggen om mensen vanuit een uitkering terug te brengen in het arbeidsproces. De SP is hier al een tijdje voorstander van. ‘Hergebruik van goederen is steeds meer geld waard. Als we daar dan ook werkplekken verzorgen is het dubbel winst. Laat dan het geld voor begeleiding een vliegwiel zijn voor een goede samenwerking tussen organisaties en bedrijven. Daar ligt een kans, voor duurzame goederen en duurzame plekken voor mensen’, vindt de fractievoorzitter.

Wethouder Eric Balemans gaf in de voorbespreking aan dat het college bij de RSD rekening moet houden met de andere gemeenten die in de RSD zitten. ‘Hij zei letterlijk dat hij aan de raad van Zeist moest denken. Het college kan nu met deze boodschap bij de RSD melden dat Zeist ook aan ons moet denken. Wij vinden lokale begeleiding belangrijk, met of los van de RSD of de BIGA. Met deze oproep geven we het college graag rugdekking om het lokale budget te verhogen’, besluit Brouwer.

U bent hier