h

Geen uitstel van diftar

18 februari 2021

Geen uitstel van diftar

Foto: Jeroen Brouwer / SP WIjk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE – De voltallige oppositie probeerde afgelopen raadsvergadering nog een keer diftar onder de loep te nemen. Het afvalsysteem, waarbij de inwoners per leegbeurt van kliko’s of voor vuilniszakken betalen, levert nog steeds veel vragen op. Helemaal naar aanleiding van een door 917 inwoners ingevulde enquête waarbij 97% geen vertrouwen toonde in de werkwijze. De coalitiepartijen VVD, GroenLinks en PCG bleven echter achter het college staan en achtten uitstel onnodig. ‘We hadden eerlijk gezegd weinig anders verwacht. De trein dendert door, terwijl we best bij dit station hadden kunnen stoppen. Al was het maar om meer duidelijkheid te krijgen’, meldt SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

Veel gemeenten debatteren veel over afval en het scheiden hiervan. In delen van het land stapt men over op diftar, terwijl andere gemeenten juist stoppen. Zelfs voor Brouwer staat vast dat diftar kan werken. ‘Maar toen de raad in mei vorig jaar de raad de keuze moest maken waren we tegen omdat andere alternatieven niet eens bekeken waren. Wij kregen echt alleen de goede diftar verhalen. Zelfs nu nog roept de coalitie dat we zelf maar met alternatieven moeten komen.  Als we dat bij andere onderwerpen doen, klagen ze altijd dat we het college haar werk moeten doen en wij alleen zijn om te controleren’, begint hij.

Een andere klacht van de SP was dat de financiële cijfers in mei 2020 nog niet volledig uitgewerkt waren. Na het bekend worden van de nieuwe afvaltarieven roerden inwoners zich. Nynke Visser nam het initiatief voor een internetpeiling. Eerst vroeg ze wie er beroep wilden aantekenen op de verhoging. Dat deden toen meer dan 2100 mensen. Daarna hield ze een enquête die 917 mensen invulden. Liefst 97% zag de invoer niet zitten. ‘Dat is een serieus geluid. Vandaar dat we als oppositie nog een keer de handschoen wilden oppakken en vragen om uitstel. Niet eens zo zeer afstel.’

Net als in mei 2020 wilden de coalitiepartijen VVD, GroenLinks en PCG hier opnieuw niets van weten. Zij stemden tegen de oproep. De SP-fractievoorzitter zag dat wel aankomen. Brouwer; ‘Eigenlijk hadden we dat al verwacht. De VVD had bij een vorige vergadering vragen en wilde een onderwerp van de agenda. Toen hebben we hen die ruimte geboden. GroenLinks is altijd voor burgerinitiatieven, maar geeft nu net als bij een motie over zonnepanelen in Cothen niet thuis. En de PCG steunt altijd hun wethouder. Dat zijn gewoon feiten. Wat dat betreft was het weer een zinloos debat.’

De socialist concludeert ook dat zijn partij simpelweg fundamenteel van mening blijft verschillen met het college over diftar. ‘Nogmaals, het is niet dat het een slecht systeem is. Wij vragen ons af of het wel het meest geschikt is voor de toekomst. Dat zullen de ontwikkelingen uitwijzen. Diftar draait echter om medewerking van alle inwoners. Deze enquête laat echt zien dat een groot gedeelte, minderheid of niet, daar moeite mee heeft. Zelfs een onderzoek van de gemeente zelf stelde al vast dat een meerderheid er niet op zat te wachten. Hoe jammer is het dan dat vragen keer op keer weggewuifd worden? De VVD en PCG zeggen dan dat het proces goed verliep. Wij blijven als oppositie met de vreemde nasmaak zitten. En nu 917 inwoners ook’, eindigt Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier