h

Vragen over diftar

23 december 2020

Vragen over diftar

Foto: Jeroen Brouwer / SP Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE – Afval levert in vele gemeenten discussies op. De Wijkse gemeenteraad koos niet unaniem voor de invoer van Diftar. Met dit systeem, waarbij inwoners meer betalen voor afval, hoopt het college het afval beter te scheiden. ‘We krijgen van het rechtse kabinet Rutte een extra boete op afval. De nadelen worden nu echter wel zichtbaar, van zwerfvuil tot hogere kosten voor handhaving. Tijd om echt verder te kijken’, stelt Jeroen Brouwer namens de SP vast. Hij stelde er vragen over.

De coalitie van VVD, PCG en GroenLinks steunde samen met het CDA, wethouder Hans Marchal in mei van 2020 rond de plannen voor de invoering van diftar. Met dit systeem betalen inwoners een vast bedrag per jaar en extra als zij hun kliko aan de weg zetten of een vuilniszak in een ondergrondse container stoppen. ‘Het is het beleid van het kabinet dat we minder weg ogen gooien en dat afval heel veel duurder is geworden. Maar diftar was dan nog het goedkoopst. Maar de meerderheid stemde in zonder te weten wat de kosten waren. Dat was al gek natuurlijk’, kijkt Brouwer terug.

De afgelopen vorige weken werden de kosten bekend gemaakt. De woonlasten gaan met vele tientjes omhoog. Voor Brouwer was dat niet de enige reden om vragen te stellen. ‘We kregen berichten over deze methode van afvalscheiding. Het is namelijk helemaal niet zo veel beter voor het milieu. En het levert ook veel extra kosten op. Dit omdat er meer zwerfvuil komt en omdat er minder mensen meedoen.’

De SP-er haalt Bunschoten als voorbeeld uit de media. ‘Daar levert twintig procent van de inwoners bijna geen restafval meer in, is er fors meer zwerfvuil en blijkt dat men meer vuil bij het plastic gooit waardoor dat afgekeurd wordt. In Bunschoten is dat dertig procent, en in Twente zelfs negentig procent. Dat zijn gebieden met veel laagbouw, zoals hier. De kosten nemen daar enorm toe. En men moet inzetten op extra informatie of handhaving.  En dat terwijl het goedkoper zou worden.’

Landelijk kwamen de afvalverwerkers met de Vereniging van Nederlandse gemeenten, VNG, tot de conclusie dat de prikkel om mensen meer te laten betalen als zij afval weggooien, niet echt werkt. Brouwer; ‘Deskundigen menen dat het gewoon moeilijk uit te leggen waarom dit moet gebeuren. Het is namelijk niet beter voor het milieu. Vuil schijnt ook nog eens vele keren versleept te moeten worden. Extra slecht voor milieu. En in onze regio zie je grote gemeenten als Utrecht en Nieuwegein er ook vanaf stappen. Maar de afvalverwerker moet dan wel twee systemen in stand houden. Is dat dan zo efficiënt, duurzaam en goedkoop?’

De SP heeft hierover vragen gesteld. De fractievoorzitter vraagt zich af of hier de spreuk beter ten halve gekeerd niet van toepassing is. ‘We snappen dat het college dankzij de regels en lastenverhoging van dit kabinet iets probeert. Maar er komen steeds meer kritische rapporten over diftar en de problemen. Afvalverwerkers spreken van een soort wedstrijd waarbij gemeenten enkel kijken naar een restafval van honderd kilo in plaats te kijken naar wat er opgehaald wordt en dus niet naar recyclen. Tijd om die oogkleppen af te zetten’, besluit Brouwer.

U bent hier