h

Chaos bij groepsvaccinatie

13 oktober 2020

Chaos bij groepsvaccinatie

WIJK BIJ DUURSTEDE – Lange rijen wachtenden zorgden afgelopen zaterdag voor chaotische taferelen aan de Zandweg. Ouderen kwamen hier hun griepprik halen. Zij deden dit zo massaal dat het verkeer er last van had. De SP verbaasde zich over de chaos. ‘Zeker nu is het goed dat men deze prik haalt. Maar blijkbaar was er geen coördinatie of afstemming geweest. Dan kunnen we leuk een brief in de bus krijgen dat we uit moeten kijken. Maar had de gemeente hier niet mee moeten denken?’, vraagt Corrie de Groot zich af. De socialisten stelden er schriftelijke vragen over.

Jaarlijkse komt een groep ouderen een prik halen. Dit jaar waren de rijen bij het Medisch Centrum aan de Zandweg extra lang. ‘Mensen hielden over het algemeen keurig afstand van elkaar. Maar toch waren er veel mensen in één ruimte en lange rijen. Het fietspad werd zelf afgezet en de mensen moesten worden omgeleid. Dit gebeurde pas nadat er soms een wat grimmige sfeer ontstond, mede bij passerende of wachtende voorbijgangers. We zagen zelfs een kleine ruzie’, legt De Groot uit.

De SP is verrast door deze chaos. Het uitdelen van prikken is immers een jaarlijks terugkerende zaak, waarbij de coronacrisis wellicht voor extra problemen zorgt. Dat moet toch ook bij de gemeente bekend zijn. De Groot: ‘Nu hebben de huisartsen hun verantwoordelijkheid. Maar we horen vanuit andere takken van de zorg dat de lijnen met de hen goed zijn. Dan was een telefoontje toch makkelijk? Regeren is vooruitzien. Blijkbaar is dat lampje niet gaan branden.’

Dat laatste vindt de SP vreemd. Zeker nadat er juist in de dagen hiervoor een brief van het college op alle deurmatten is gevallen, waarin juist opgeroepen wordt om voorzichtig te zijn. ‘Die boodschap was goed. Welke rol pakt de gemeente dan? Voorkomen is beter dan genezen, juist nu. We zien op andere fronten dat organisaties veel dingen zelf alles uit moeten vinden. Dat kan best, maar de besmettingen nemen niet voor niets toe. Dat vergt wel wat meer dan een brief. Dat is met de lange rijen weer bewezen’, besluit De Groot.

U bent hier