h

Ontwikkeling zonneveld mag doorgaan

28 september 2020

Ontwikkeling zonneveld mag doorgaan

COTHEN – Met dan zevenhonderd handtekeningen tegen de aanleg van een zonneveld  aan de Groenwoudseweg, de entree van Cothen,  hebben de coalitie niet kunnen overtuigen. Ontwikkelaar BHM mag hier de plannen verder uitwerken. Een door het CDA en de SP ingediende motie om te stoppen, werd door de VVD, GroenLinks en de PCG weggestemd. ´Het excuus is dat de procedure moet worden doorlopen. Zelfs als de onderneming aan alle andere eisen voldoet is draagvlak geen reden om te stoppen. Procedures gaan blijkbaar boven mensen´, blikt een teleurgestelde Jeroen Brouwer terug.

Anderhalf jaar geleden keurde een meerderheid van de gemeenteraad de kaders voor het plaatsen van zonnevelden goed. Dit was opgesteld door een burgerpanel, een groep inwoners die met elkaar de mogelijke plekken bepaalden. Dit voorjaar stemde de raad in met een gebiedskaart waarop de kansrijke gebieden voor parken werden aangegeven. Het gebied rond Cothen stond hierbij open. ´In het Burgerpanel was er geen meerderheid om voor zonnevelden op dez eplek. Ook waarschuwde zij voor parken tegen woonwijken aan. Dat zou toch een teken moeten zijn´, legt Brouwer uit.

Daarnaast gaf de gemeente op haar website over zonnevelden aan dat andere zaken ook meespeelden, zoals het verlies van agrarische gronden en de cultuur historische waarde van gebieden. ´De gemeente schrijft zelf dat de Groenewoudseweg, zo tegen de Kromme Rijn aan, grote waard eheeft. Telt dat allemaal bij elkaar op en dan is het zeer vreemd dat het ingediende plan toch heel veel punten kreeg bij de ambtelijke keurronde. Daar is blijkbaar niet gekeken naar deze punten zoals draagvlak vanuit het burgerpanel of de juiste gebiedsindeling.´

De omwonenden zagen zodoende opeens donkere buien aankomen en haalden meer dan zevenhonderd handtekeningen op. Deze werden aan het college aangeboden. Voor het CDA en de SP was dat een reden om een motie in te dienen tegen dit plan. Brouwer; ´Ten eerste zijn er genoeg andere plekken, die vele malen beter zijn. Ten tweede hebben wij als SP al vaker gezegd dat er genoeg andere mogelijkheden zijn. Op de daken van huizen of bedrijven. Of veel meer aandacht aan isolatie. Er is genoeg te doen, dat meer oplevert voor inwoners en het klimaat.´

Daarbij is de socialist wederom verbaast hoe er wordt omgegaan met draagvlak. ´Nogmaals; vanuit het zo geroemde burgerparticipatie van het burgerpanel was er voor dit gebied al meerderheid. Nu ligt er een duidelijk geluid uit de omgeving dat er geen draagvlak is. Toch gaat alles gewoon door. GroenLinks vindt dan dat we de beloften na moeten komen en laat de procedure doorgaan. Wij zien die beloften anders. Wat is het geluid van het burgerpanel dan waard. En draagvlak onder omwonenden? Procedures gaan nog steeds voor bewoners. Gek maar waar´, bekijkt de SP-er.

Nu is het afwachten hoe dit allemaal verder gaat. De ontwikkelaar moet voldoen aan vier eisen, waarvan draagvlak er een is. Wethouder Marchal geeft aan dat de laatste wel van minder belang is. ´Als er aan de andere eisen wordt voldaan, is een gebrek aan draagvlak geen reden om alles tegen te houden. Dan gaat het gewoon door. Dat vinden de VVD, GroenLinks en PCG blijkbaar niet erg. Wij willen in de toekomst een debat over wat draagvlak is. We voelen ons er net als bij de Bosscherwaarden zo een beetje in gerommeld. De raad, het hoogste orgaan in de gemeente heeft het nakijken. En bewoners zitten met de lasten. Onwenselijk voor iedereen´ eindigt Brouwer.

U bent hier