h

Wijk staat in de fik

9 juli 2020

Wijk staat in de fik

Foto: Elton Wollenberg

WIJK BIJ DUURSTEDE – De coronacrisis zette de samenleving onder druk. Financieel verkeerd de gemeente in een flinke storm. In 2019 moest het college al tekorten aanvullen. Dankzij regels uit Den Haag is het gat nog groter. `In 2019 gaf men negen ton meer en voor 2020 is het tekort meer dan 1,2 miljoen euro. En die cijfers waren van vóór de corona-uitbraak. We staan in de fik. Die brand kunnen we alleen met zijn allen doven, in  de raad en met de samenleving,´ bekijkt SP-er Jeroen Brouwer.

In zowel het overzicht van 2019, de jaarrekening, als het eerste meetmoment van 2020, de voorjaarsnota, staat de gemeente er financieel niet goed voor. Met een tekort van negen ton in 2019 en een dreigend gat van 1,2 miljoen zijn de problemen voor het college groot. ´Dat zijn schrikbarende cijfers. Helemaal omdat het grotendeels structurele bedragen zijn, die dus elk jaar terugkomen. Die komt door nieuwe regels uit Den Haag, waar het kabinet Rutte ons maar mee blijft lastigvallen´, begint Brouwer.

Deze keer zijn het veranderingen in regels voor het afschrijven van grond en in de pensioenen van wethouders die voor jaarlijkse honderdduizenden euro´s extra kosten. ´Wij kunnen echt wel opmerkingen over dit college en hoe deze coalitie werkt. Maar het kabinet Rutte blijft zaken over de schutting gooien. Helaas zijn maar weinig mensen hiervan doordrongen. Voor de media lijkt het al helemaal geen punt. Den Haag zet gemeenten volledig vast. De managers hier denken alleen aan zichzelf of de grote gemeenten.´

Moeiteloos noemt de SP-er de maatregelen op waar de Wijkse gemeenschap de financiële last van draagt. ´Natuurlijk de vele bezuinigingen in de zorg en welzijn. Maar we geven honderdduizenden euro´s uit aan duurzaamheid, nieuwe wetgeving voor milieu of boa´s omdat er geen politie is. Komende jaren volgen kosten voor de Omgevingswet of veranderingen voor schoolgebouwen bij. Het college vertelt nu dat de herverdeling van het budget voor gemeenten ongunstig uitpakt. Dat kost kleine gemeenten 33 euro per inwoner. Dat is weer acht ton per jaar. We kunnen gerust zeggen dat het kabinet Rutte onredelijk en onfatsoenlijk is. Onze inwoners betalen die rekening.´

In dat relaas neemt de SP-er de coronacrisis nog niet eens mee. Geen enkele instantie durft hierbij aan te geven hoe hoog de uiteindelijke rekening wordt. Laat staan wie die gaat betalen. Brouwer; ´Lokaal heeft het college geen echte cijfers. We weten dus weinig over problemen. De gemeente mag wat ons betreft zich wel meer inzetten om er samen uit te komen. Ze laten organisaties het nu allemaal zelf uitzoeken. Maar zelfs zonder inzet gaat de coronacrisis geld kosten. Na de vakantie kijken we daar als raad pas naar.´

Op aangeven van het college gaat de raad na het zomerreces gezamenlijk rond de tafel om de financiële problemen op te pakken. Wat de SP pakt de politieke partijen het gezamenlijk op. ´Jammer dat de VVD nu roept dat zij vast wilt houden aan het coalitieakkoord. Wijk staat in de fik. Daar moeten we samen aan werken en niet vanuit het eigen belang. Gelukkig zien de meeste partijen dat ook zo. Wij willen graag meedenken. We hebben hiervoor jarenlang bewezen problemen op te kunnen pakken, met de samenleving. Maar als het straks de coalitie haar eigen ding doordrukt, zoeken ze het ook maar zelf uit. Hopelijk doen we echter samen´, eindigt Brouwer.

U bent hier