h

SP zet Raad in Actie

16 juli 2020

SP zet Raad in Actie

Foto: Elton Wollenberg

WIJK BIJ DUURSTEDE – De Wijkse gemeenteraad is dinsdagavond akkoord gegaan met een oproep om het comité Raden in Actie te steunen. Vanuit Zoetermeer verzet deze groep zich tegen al jaren de dalende gemeentebudgetten. ´Overal hebben gemeenten last van de bezuinigingsdrift van de laatste rechtse kabinetten Rutte. De zorg en welzijn is zwaar geraakt. We krijgen allerlei nieuwe wetten zonder budgetten. We staan nu echt in de fik. Mooi dat de Wijkse raad achter acties gaat staan´, legt initiatiefnemer SP-er Jeroen Brouwer uit.

De financiële situatie van de Wijkse gemeente is niet echt rooskleurig. Zelfs zonder de Coronacrisis zat het college al in zwaar weer. Wederom speelt landelijke regelgeving een belangrijke rol. ´De regels rond afboeken van grond en de pensioengelden voor bestuurders zijn veranderd. Voeg daar nieuwe eisen rond duurzaamheid, milieuwetgeving, boa´s bij. Allemaal nieuwe taken zonder budget. Dan hoef je geen econoom te zijn om de problemen aan te zien komen´, begint Brouwer.

De SP fractievoorzitter zegt dit al tijden. Tot nu toe lieten gemeenteraden dit over zich af komen. Zelf was hij hier altijd verbaast over. Zelfs de VNG die als vereniging opkomt voor de belangen van gemeenten steunden vrijwel alle maatregelen. ´Nu zien wel zelf de VNG-de voorzitter, Jan van Zaanen, roepen dat gemeenten dit niet volhouden. Eindelijk een hoog geplaatste VVD-er die dat inziet´, vindt hij.

Na de bespreking van de laatste negatieve gemeentecijfers ging Brouwer op zoek. Hij vond een discussie in Zoetermeer als aanknopingspunt. Brouwer; ´Daar hebben ze afgelopen dagen eenzelfde debat gevoerd. Ook daar zit kan de raad niks doen omdat de tekorten met al die extra taken alleen maar oplopen. De gehele raad is daar achter een idee gaan staan om het comité Raden in Actie op te richten, links en rechts. Als SP hebben we dat opgepakt en willen we vanuit Wijk mee doen. We moeten ons niet kapot laten maken door het kabinet, de crisis is al erg genoeg.´

De socialist nam het initiatief voor een door hele raad omarmde motie. Alle partijen zien in dat de Wijkse financiële positie onhoudbaar is zonder extra geld uit Den Haag. Nu is het afwachten hoe het comité verder uitpakt. Brouwer springt graag op de bres. ´Lokaal is het beleid lang sociaal geweest en werden we een Gouden Gemeente. Nu kan er steeds minder. De SP staat in de raad voor dat sociale beleid. Daar willen we graag met andere gemeenteraden iets te doen. De eerste contacten heb ik al gelegd. Wordt vervolgd dus`, besluit hij.

U bent hier