h

Veel vraagtekens rond museum

22 juni 2020

Veel vraagtekens rond museum

WIJK BIJ DUURSTEDE – Het Wijkse college praatte afgelopen week de raadsfracties bij over het museum. Aan de hand van een presentatie van architectenbureau BunkerQ kregen de partijen een indruk over hoe de zaken er voor staan. ´Voorlopig weten we alleen dat het museum kleiner wordt dan is voorgesteld in 2017, toen het budget is vastgesteld. Daarnaast is het nog maar de vraag of het allemaal past binnen de 1,3 miljoen. We weten dus nog weinig´, concludeert SP-er Jeroen Brouwer.

De wens om een goed museum in de binnenstad te krijgen leeft al enkele jaren. In december 2017 zette de raad een budget 1,3 miljoen euro hiervoor weg. Alleen het CDA stemde destijds tegen. Brouwer; ´Er is toen een eerste plan gepresenteerd, waarbij later pas bleek dat er gebouwd moest worden op grond van de buren. Nu blijkt dat niet te gaan en dus wordt de uitbouw anders en het pand een stuk kleiner. Hoeveel precies krijgen we nog te horen. De vraag is of we daar het budget voor vrijgemaakt hebben?´

Naast de vraag of de gemeenschap waar krijgt voor het geld is duidelijk dat het budget sowieso onder druk staat. Momenteel loopt er een aanbesteding bij gespecialiseerde bedrijven om te kijken wat de uitwerking zo gaan kosten. Volgens wethouder Kosterman is het spannend. ´Het budget is uit 2017 terwijl de kosten in de jaren daarna flink opgelopen zijn. Zeker bij risicovolle verbouwingen zoals deze. Maar we kregen helaas niet te horen wat er nu al is uitgegeven. Dat komt nog´, zegt Brouwer.

De architect vertelde dat het VVV en het museum de plannen goed vinden. Over de omgeving weten de initiatiefnemers nog niks. De buurt moet nog bevraagd worden, terwijl de betrokken buren niet blij zijn, volgens het college. ´Niet blij is naar wat wij horen een understatement. De betrokken buren zijn tegen. Vanaf het begin leven er vragen die nog niet beantwoord zijn. Blijkbaar is dat van ondergeschikt belang. Maar laten we het college het vertrouwen geven en zien hoe dat verder loopt´, bekijkt Brouwer.

De SP-er merkt wel dat de raad in een fuik dreigt te lopen. ´We horen dan dat men al zo lang bezig is en er al zo veel kosten zijn gemaakt. Maar dat ligt altijd aan anderen. Onze fractie is bijvoorbeeld door Schil met Pit geïnformeerd over hun plan. Nu stelden we als raad daar vragen over en krijgen we te horen dat dan het museum bestuur opstapt als we iets met dat plan doen. Leuk, maar het gaat om gemeenschapsgeld. Wat is dat nu voor argument? Laten we blijven nadenken over wat hier de beste mee gedaan kan worden. Daar zijn we voor als raad en college´, aldus Brouwer.

U bent hier