h

Vragen over zonnevelden

25 mei 2020

Vragen over zonnevelden

Foto: Jeroen Brouwer / E Wollenberg

COTHEN- Een groep omwonenden van de Groenewoudseweg deelde vorige week driehonderd handtekeningen uit aan wethouder Hans Marchal. De Cothenaren protesteerden hiermee tegen een mogelijk zonneveld. De SP stelde hier schriftelijke vragen over. ´Een burgerpanel dat het toetsingskader heeft gemaakt, was zwaar verdeeld over het Cothense buitengebied. Nu komen er zelfs twee zonnevelden tegen de dorpskern aan te liggen´, bekijkt fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

De SP dook na een bezoek aan omwonenden verder in de stukken. Zij vond enkele opmerkelijke zaken. ´De coalitie van VVD, GroenLinks en PCG valt altijd terug op het burgerpanel dat een toetsingskader maakte. Inwoners bepaalden dit, is daarbij het motto. Voor het buitengebied van Cothen was géén consensus en niet eens een meerderheid. Hele gebieden kleurden zij in als ongeschikt. De voorkeurplek voor velden lag bij het Amsterdam Rijnkanaal. Dan kan men niet echt zeggen dat deze inwoners voor deze plek hebben gekozen´, begin Brouwer.

Het initiatief langs de Groenewoudseweg kreeg wel het hoogst aantal punten van deskundigen. ´Er is een scoringsformulier opgesteld, waarbij ondernemers punten kregen voor hun plannen. Dat zegt weliswaar iets over de goede bedoelingen. Dat mag gezegd worden. Blijkbaar gaat dit formulier voorbij aan andere opmerkingen die het burgerpanel maakte. De ontwikkelaar gaat nu een participatietraject in, om met de buurt te overleggen. Maar wat is de stem van de buurt dan waard? Wat als de omwonenden nee zeggen? Wat betekent participatie dan? ´ vraagt de SP-er zich af.

Voor de socialisten zijn er meer vraagtekens. Het gebied rond Cothen is landschappelijk als goede plek aangewezen. Brouwer; ´Het gebied heeft gemiddeld weinig waardepunten gekregen voor zaken als natuur, cultuur en recreatie. Maar op de website over zonnevelden, maakt de gemeente zelf de opmerking dat de Groenewoudseweg op enkele punten wél hoog gewaardeerd is. Daar komt bij dat het agrarische grond is en dus moet de ontwikkelaar extra goed overleg plegen met de agrariërs in de omgeving. Tevens ligt het in een water-win gebied.´

De SP stelde zodoende vragen aan het Wijkse college, dat het initiatief verder door liet gaan. Wethouder Marchal tekende daarbij op dat het nog geen gelopen race was. Brouwer gaat zelfs verder. ´Gezien de twijfel die al vanuit het burgerpanel zijn opgekomen, lijkt het ons gek dat dit überhaupt gebeurd. Dit is tenslotte een entree van het dorp. Als er dan al zo veel twijfels zijn, dan kan de ontwikkelaar toch beter op een andere plekken beginnen? Waarom dan eerst de procedure afwachten?´, besluit hij.

U bent hier