h

Diftar ondanks protest oppositie

20 mei 2020

Diftar ondanks protest oppositie

Foto: Jeroen Brouwer / SP Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE – De VVD, GroenLinks, PCG en het CDA stemden afgelopen week voor het college voorstel om Diftar in te voeren. Bij dit systeem komen er ondergrondse containers voor restafval en gaan mensen betalen als ze daar een zak in gooien. De SP probeerde met DuurzaamWijk het onderwerp van de agenda te halen. ´Er is nog niks bekend over de daadwerkelijke kosten. En we hadden nog veel meer kritische vragen. Die wilden we in een bijeenkomst bespreken. Helaas kregen we daar geen ruimte voor van de coalitie´, zegt Jeroen Brouwer.

De discussie over afval is in vele gemeenten zwaar. Vele partijen hebben er wel een mening over en die kunnen enorm verschillen. Bij een besluit moet een gemeenteraad alle mogelijkheden dus goed op een rijtje hebben. ´Wij hadden nog veel vragen. Wat nu het beste is voor het milieu en de laagste kosten heeft voor de inwoner. Is nascheiden beter? Of toch Diftar? We weten niet eens wat het gaat kosten. Dan kan je toch geen besluit nemen? Helaas wilde de coalitie dat gesprek niet aan´, begint Brouwer.

De gemeenteraad besprak het onderwerp afval in december 2018 voor het eerst. Die vergadering leidde tot verschillende beelden. Voor het college was daar genoeg gezegd over nascheiden of Diftar en koos de raad voor het laatste. Brouwer; ´Als raadsleden zagen wij lange presentaties waarin de ambtenaar en een externe specialist van het afvalbedrijf uitlegden waarom. We kregen geen informatie van tevoren. Maar wel de vraag of we het met het verhaal eens waren. In het verslag staat ook niks over een discussie. We concludeerde de gespreksleider dat er toen al vragen waren.´

Anderhalf jaar later concludeerden enkele partijen dat de vragen nog niet beantwoord zijn. Zo ook de SP. ´Ten eerste gaan de lasten voor onze inwoners, dankzij het kabinet al omhoog. Het Rijksbeleid laat namelijk de vervuiler betalen. En dat zijn helaas niet de fabrikanten die al het plastic gebruiken, maar de consumenten die de producten kopen. Ten tweede is er echter ook in de afvalwereld veel aan de gang. Zelf hadden we enkele rapporten over diftar die echt vragen opriepen, over de oplopende kosten en het niet halen van doelen. Voordat je een besluit neemt, moet je dat toch goed op een rijtje hebben?´

DuurzaamWijk en de SP vroegen vervolgens maar een debat aan. Maar ook daar waren de stemmen vooraf al verdeeld. ´Alle partijen willen het afval zo goed mogelijk scheiden. Ook het college is dat. Daar zijn we het over eens. En welk systeem je ook kiest; afval scheiden staat of valt met gedrag van mensen. Nu kiezen we ergens voor zonder een goed debat of dit wel het beste is én zonder inzichten in de financiële consequenties. Dat laatste komt in het najaar. Dan maken we eventueel nog een keuze. Maar kunnen we dan nog bijsturen? Wij hebben er een hard hoofd in´, besluit Brouwer.

U bent hier