h

Extra budget voor school goedgekeurd

17 april 2020

Extra budget voor school goedgekeurd

WIJK BIJ DUURSTEDE – Alle politieke partijen steunden vorige week het voorstel van het Wijkse college voor het extra budget voor uitbreiding van de Langbroekse School met de Bijbel. Hoewel er vragen bleven over de het bedrag, zagen zij in dat het wettelijk niet anders kan. De politici debatteerden over een motie van de VVD. ´De overheid moet volgens de liberalen bij dit soort projecten altijd bouwmeester zijn. Gek als er vele malen gezegd is dat dit wettelijk niet kan. Blijkbaar vertrouwt de VVD de maatschappij en eigen college niet zo´, zucht SP-er Jeroen Brouwer. De meerderheid stemde tegen die motie.

De partijen zaten in hun maag met de verbouwing van een relatief nieuw gebouw. ´De School met de Bijbel staat er nog niet zo heel lang en nu moet er al weer een stuk bij omdat de school te klein is. In de officiële prognose en cijfers staat dat deze christelijke school groeit. Dan zegt de Wet op Primair Onderwijs dat een gemeente de aanbouw moet betalen. Dat is onderdeel van de vrijheid van onderwijs en recht op bijzonder onderwijs. En de wet is nu eenmaal de wet´, bekijkt Brouwer.

De meeste fracties vonden het bedrag erg hoog. Het college toonde aan dat dit budget rond bij het landelijk gemiddelde voor een dergelijke aanbouw ligt. Dat overtuigde dat VVD niet. Zij wilde dat de gemeente in het vervolg, als  bouwmeester dit soort trajecten oppakt. ´Alsof het dan goedkoper wordt. Zeker nooit van marktwerking gehoord´ lacht de socialist cynisch, ´Blijkbaar vertrouwen ze de school, die bouwmeester is niet. En hun eigen college, dat de budgetten heeft bekeken, niet.´

Daarbij kan dat volgens het college niet. Vanaf de eerste vergadering, enkele maanden geleden, gaf wethouder Wil Kosterman aan dat de schoolbesturen wettelijk de bouw zelf op kan pakken. ´Alleen als het bestuur bereidt is om andere afspraken te maken, kan de gemeente bouwmeester zijn. Die bal ligt dus bij scholen. Zo staat het in de Wet op Primair Onderwijs. Kennelijk handhaaft de VVD alleen de wet als het hen zelf uitkomt. Of telt de wet niet?´, vraagt Brouwer zich af.

De SP-er meent dat zo in de crisistijd, waar mensen wel andere dingen aan hun hoofd hebben, de VVD ook hier haar eigen ik voorop stelt. ´Want als men ergens wilt klagen, dan moeten in Den Haag zijn. Al sinds het einde van de vorige eeuw krijgen gemeenten te weinig geld voor schoolgebouwen. Wettelijk zijn ze verplicht te betalen en dus komen ze altijd geld te kort. En welke partij zit er nu al jaren in het kabinet? Dat is ook zo´n verkapte bezuiniging, waar kleine gemeenten dubbel last van hebben.´

Kleine gemeente krijgen minder geld per leerling dan grote gemeenten, zo vertelde de ambtenaar bij de besprekingen. ´Dus we willen allemaal goede schoolgebouwen, met frisse lokale, voor de leerlingen en leraren. Gemeenten betalen daar geld voor. Hopelijk zien schoolbesturen nu wel in dat dit voor problemen zorgt, en denken ze nu meer na over aanbouw. Hopelijk zien ze in dat het altijd om gemeenschapsgeld gaat. En dat kleine gemeenten dankzij al die kabinetten al met tekorten zitten, dankzij de VVD´, eindigt Brouwer.

U bent hier