h

Vragen over De Heul

11 maart 2020

Vragen over De Heul

Foto: Jan Burger

WIJK BIJ DUURSTEDE - Het college heeft de raad geïnformeerd over het project de Heul. Na ruim twee jaar onderhandelen met de Lidl gaat het project er komen. ´Mooi dat het college dit verder uit onderhandeld heeft. Alleen jammer dat we als raad wel bij de onderhandelingen betrokken zijn, maar verder geen informatie hebben wat er nu precies gaat komen´, vertelt Frans van der Tol. De SP-er stelde hier nu vragen over.

Het college zocht in het voortraject regelmatig contact met de fractievoorzitters, om hen bij te praten en dillema´s te bespreken. ´Dat was plezierig en vaak verhelderend. Helaas heeft het college er aan het einde voor gekozen om behalve een persbericht en een korte informatieronde verder niets te delen met de raad. En dat terwijl er na het lezen van de informatie juist nog genoeg te vragen valt´, begint Van der Tol.

Met de bouw op de Heul wordt een van de laatste grote locaties vol gebouwd. De SP vindt dat de gemeente als eigenaar van bijna grond en een flink budget hier wat te vertellen heeft. ´Mooi dat het college de 35% sociale woningbouw haalt. Wel is de vraag wat voor woningen er komen. Er is vraag om meer zorgwoningen, of voor jongeren. In welke categorie gaan de appartementen dan vallen? En dat telt ook voor de andere 65%. We snappen dat er wellicht nog zaken bekeken moeten worden. Maar het raamwerk moet er toch zijn?´, vraagt Van der Tol zich af.

Ten tweede hoorde de socialisten van een woningbouworganisatie dat zij uitgenodigd was om de huurappartementen af te nemen. En hierbij ging het niet om Viveste. Van der Tol; ´En dat is  vreemd. Aangezien het college wel prestatieafspraken heeft liggen waarbij gevraagd wordt om meer woningen. En dan wordt in dit proces een andere partij benaderd? Die prestatieafspraken kwam het college al niet met de raad bespreken. En nu horen we uit het veld dan dit. Dat is een vraag waard.´

Een ander goed gebruik wordt ook doorgezet: het vormen van een meedenkgroep, die gaat kijken naar de inrichting. De SP-er is daar blij mee. ´Goed dat het college dit doet. Nu hebben we uit andere participatietrajecten en keuzes geleerd dat dit ook om input vraagt. Bijvoorbeeld in de Engk waar de keuze tot rug-aan-rug woningen leidde tot vragen. Nu zijn die keuzes vaak uit te leggen. Goed om dat dan van tevoren met de raad te bespreken. Dat doet het college dus niet.´

En bij andere participatietrajecten bleek achteraf dat er soms extra geld nodig was. Zo werd het traject rond de Markt eens zo duur omdat er extra parkeerplekken beloofd was. ´Welke kaders krijgen de winkeliers mee? Wat kunnen inwoners nog inbrengen? En is hier al budget voor? Goed dat er eindelijk een overeenkomst ligt. Maar er zijn nog genoeg vragen, die we dus maar schriftelijk gesteld hebben´, eindigt Van der Tol.

U bent hier