h

CDA en SP vragen naar project Cothen

3 maart 2020

CDA en SP vragen naar project Cothen

Foto: Jeroen Brouwer / E Wollenberg

COTHEN – Het Wijkse college presenteerde begin 2019 enkele opties voor woningbouw op het Schoonderwoerd terrein en uitplaatsing van bedrijven naar het Van Dijk terrein. Hierna gingen de wethouders aan de slag. ´Het bleef voor ons oorverdovend stil. En dat terwijl de levendigheid en bedrijvigheid in Cothen een topprioriteit moet zijn. We vragen ons af of dit voor het college wel zo is´, bekijken Gerard Migchels, CDA, en Jeroen Brouwer, SP. Zij stelden gezamenlijk hier vragen over.

De ontwikkelingen langs de Willem Alexanderweg is volgens vele betrokkenen een grote kans. Er kunnen woningen voor Cothenaren komen en de bedrijvigheid kan langs de provinciale weg een nieuwe impuls krijgen. ´Zeker als het hele bedrijventerrein meegenomen kan worden. Dat kan een win-win situatie zijn. Bedrijven biedt men zo een mooi plek langs de provinciale weg waardoor er minder vrachtverkeer door Cothen hoeft. En er komen weer nieuwe woningen en dat is goed voor de levendigheid, verenigingen en winkels´, legt Brouwer uit.

Na maart 2019 hoorden de raadsleden echter helemaal niks. Dat hoeft volgens de SP en het CDA niet altijd negatief te zijn. Er zijn immers veel partijen bij betrokken. Het is dus goed om uit te zoeken wat de gevoeligheden zijn en hoe die eventueel weg te werken. De twee partijen belden enkele betrokken op. ´We kregen te horen dat de gemeente het verplaatsen te duur vindt. Maar of iets te duur is, dat is niet aan het college. Dat is een politieke afweging die de raad moet maken. Vergroten van de leefbaarheid van Cothen dat mag ook geld kosten´, vindt Migchels.

De CDA-er en SP-er kregen tevens verhalen te horen over een trage gemeente, die maar moeilijk tot overgangen komt. Daar de twee de ambtelijke drukte op het gemeentehuis zien, vragen zij af of het college niet alleen eigen belangen kijkt. ´De coalitie wil duurzaamheid en daar gaat veel geld naartoe. De coalitie wilt camera´s en het aanpakken van een rotonde, waar veel onderzoeksgeld en miljoenen voor de uitvoering klaar liggen. Maar deze zaak is toch van enorm groot belang voor de Cothense samenleving? Zet er als het moet dan extra mensen op´, bekijkt de SP-er.

De fractievoorzitters zien het project als een goede testcase. Ook voor de bestuurders van de Provincie, Gedeputeerde Staten, dat toestemming moet geven. ´In het verleden sprak de provincie zich positief uit. Het past bij de doelen voor inbreiden en lokaal maatwerk. Nu loopt het traject rond de Provinciale Omgevingsvisie. Dat duurt nog enige maanden. Schuift dat proces het gehele traject in Cothen niet op de lange baan? Dat zou zonde zijn van alle inzet van de betrokken wethouders, maar vooral zonde zijn voor de inwoners en ondernemers van Cothen´, eindigt Migchels, die daarom met college Brouwer vragen stelde aan het college.

U bent hier