h

SP kijkt op van VVD verhalen

9 januari 2020

SP kijkt op van VVD verhalen

Foto: Jeroen Brouwer / Jan Oechies

WIJK BIJ DUURSTEDE - Hoewel het bericht uit de lucht kwam vallen, is het vertrek van VVD-wethouder Willem Joustra voor de SP niet verrassend. Fractievoorzitter Jeroen Brouwer zag de kleine politieke problemen zich opstappelen. ´Voor de persoon is het natuurlijk nooit leuk om zo te stoppen. Maar we hoorden al veel organisaties klagen. Ook in de raad nam de wrijving toe. Gek dat het dan net wordt gedaan of het aan windmolens lag. Joustra was gewoon niet de juiste persoon, op de juiste tijd op de juiste plek. Laten we hopen dat Eric Balemans dat wel is´, bekijkt de SP-er.

In mei 2018 kwam de VVD met Willem Joustra als wethouder. Robuust en politiek ervaren, was het credo. Na anderhalf jaar stapte de wethouder al weer op. ´Ja, dat is dus minder robuust dan er gezegd werd´, concludeert Brouwer, ´Door geluiden uit de samenleving hadden wij van tevoren al enige vraagtekens. In de Wijkse raad staan we elkaar niet naar het leven zoals dat elders wel een het geval is. We gunden iedereen de tijd. Maar de wrijving nam wel meer en meer toe, in en buiten de raad´, legt de fractievoorzitter uit.

De SP-er noemt zelf dat moties maar half werden afgehandeld, beloften soms ergens bleven zweven en projecten stroperig en traag liepen. ´Bij debatten kwam hij met voorbeelden uit het hele land behalve uit de gemeente zelf. Dit college wilde open, transparant en duidelijk zijn. Dat was zo onmogelijk. En de coalitie zou nóg meer met de samenleving doen. We hoorden verhalen van organisaties en bewoners die een ongeïnteresseerde wethouder aan tafel troffen. Er werd niet eens geluisterd. Dat kon gewoon niet. We merkten dat dit ook binnen de coalitie ging spelen. Maar daar zeggen ze natuurlijk niks over. Al is dat best logisch´, lacht hij.

De socialist kijkt vreemd op van alle mediaberichten. Het opstappen zou aan de landelijke VVD-discussie rond windmolens liggen, of aan de verschillen van inzicht tussen fractie en wethouder. ´Dat van die de landelijke windmolendiscussie snap ik. We krijgen lokaal heel veel zaken opgedrongen door Rutte en de zijnen. Of je nu voor bent of tegen. Lokaal is de VVD echter tegen molens. Daar zit dus geen verschil in met de wethouder. Lulkoek dus. Durven en doen staat in het coalitieprogramma. Durf dan gewoon toe te geven dat het een foute keuze was´, klinkt het kritisch.

Brouwer ziet de Wijkse samenleving als de grootste verliezer is. ´Nogmaals, voor de persoon is het niet plezierig. Ook de VVD zit hier niet op te wachten. Als je kijkt naar de laatste jaren dat zij een wethouder mochten leveren dan wordt dit al de vijfde wethouder is vijfenhalf jaar VVD-bestuur. Dat is dat geen beste zaak´, aldus Brouwer, ´Maar vooral omdat projecten en dossiers nu weer stil liggen. We moet aan de slag met de lokale economie, meer woningen of verkeer.´

De VVD heeft met Eric Balemans een nieuwe kandidaat voorgedragen. Brouwer hoopt dat hij de dossiers snel doorpakt. ´Een wethouder van buiten hoeft niet slecht te zijn. Dat weten we uit ervaring. Wel jammer dat een gevestigde partij uit haar eigen lokale gelederen helemaal niemand kan vinden. Ook jammer dat de man niet in Wijk komt wonen. Dan is het toch een beetje een VVD jobhopper die de gaatjes vult. Maar hij heeft ervaring en dat ziet er wat robuuster uit. Ook hem gunnen we dus maar tijd´, eindigt Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier