h

SP doet navraag over verkeer

9 december 2019

SP doet navraag over verkeer

Foto: Elton Wollenberg

WIJK BIJ DUURSTEDE – Het Wijkse college trekt 55 duizend euro uit voor een onderzoek rond rotonde De Geer. In de begroting rekent zij vanaf 2023 op een flinke investering. De betere doorstroming en veiligheid zijn hiervoor de argumenten. De SP heeft hier vragen over gesteld. ´De provincie investeert flink bij Bunnik en past de  snelheid na de rotonde Cothen past. Veiligheid staat daar op de agenda. De vraag is of dat lokaal ook zo is´, vertelt Jeroen Brouwer.

Het college investeert in verkeer. Er komen nieuwe voetpaden, een extra verkeersambtenaar en onderzoeken voor de rotonde De Geer, een parkeernota en naar verkeerstromen rond de binnenstad. ´Die onderzoeken kosten ruim twee ton. Voor sommige oplossingen is er nog niks. De VVD, GroenLinks en de PCG halen in het coalitieakkoord alleen één rotonde aan. Maar parkeren in Wijk, Cothen en Langbroek soms lastig en problemen rond de binnenstad worden groter´, aldus Brouwer.

Op meerdere plekken in de regio pakt de Provincie onveiligheid op. Met de gemeente Bunnik verbetert zij de kruising van de N411 en de Achterdijk. Tussen de rotonde Cothen en het Van Dijk bedrijventerrein gaat de snelheid omlaag. Voor Brouwer een teken dat de veiligheid belangrijker lijkt te worden. ´De gemeente en Provincie hebben blijkbaar gesprekken over de verlaging gehad. De vraag is of het punt waar de voor ons de meeste ongelukken gebeuren, bij rotonde De Geer, door de gemeente op tafel is gelegd. Ideaal moment, lijkt ons´, vindt hij.

Daarbij verwijst de socialist naar een amendement van de VVD in de Provinciale Staten. Bij de behandeling van de provinciale begroting vroeg de partij meer dan twee miljoen voor een oplossing. ´Waar komt dit bedrag dan vandaan? Aangezien het voorstel nu is afgeschoten is wel de vraag of de Provincie nu überhaupt mee wilt gaan betalen. Het is en blijft een provinciale weg, waarbij veiligheid meetelt? Jammer dat de Wijkse politiek van niets wist. Maar heeft het college wel meegekeken?´

Het is een gemiste kans. Door dit kabinet Rutte blijft de Wijkse portemonnee namelijk slecht gevuld. Brouwer merkte bij de begroting op dat de VVD, GroenLinks en PCG eigen keuzes voorop stellen. ´Logisch bij een coalitie. Maar wel voor twee ton onderzoeken doen, zonder geld is dan toch vreemd? Straks rijden we bij de rotonde De Geer wel door, maar vervolgens groeit de file tussen Werkhoven en Bunnik. Wat schieten we dan met de doorstroming op? Doe dan geen onderzoeken óf denk wat breder´, meent Brouwer.

Keuzes zijn er met genoeg. Brouwer denkt bijvoorbeeld aan het verlagen van de snelheid. ´We zeggen niet dat dit dé oplossing is. Maar dat doet de provincie elders toch ook? Bekijk daar het idee van WijkNu bij, waar wij mee instemden, van betere verlichting. Dat geeft wellicht een betaalbaardere oplossing. Houden we geld over voor de andere onderzoeken. Bekijken we tevens de wens om tractoren in Cothen en Langbroek over de veilige plekken te laten rijden. Drie keer winst. Én een veiligere rotonde én geld voor andere zaken én de wens van inwoners worden meegenomen. Maar dan moet je over de schaduw van een coalitieakkoord durven kijken. En dat is lastig´, eindigt Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier