h

Participatie integraal opgepakt

15 november 2019

Participatie integraal opgepakt

Foto: Jeroen Brouwer / Elton Wollenberg

WIJK BIJ DUURSTEDE – Het meedoen van inwoners, burgerparticipatie, staat hoog op de politieke agenda. Het Wijkse college trekt hier in de plannen voor komende jaren geld voor uit, waarmee het beleid van de vorige colleges wordt doorgezet. De SP roept hierbij wel op om dit vooral integraal op te pakken. ´Het is goed dat dit wordt verder loopt. Inwoners kunnen zo meer invloed krijgen over de inrichting van hun eigen buurt en straat. Juist omdat de bedragen bij verschillende afdelingen staan, willen we wel dat er steeds gekeken wordt naar de samenhang. Als de gemeente de wijk ingaat kunnen ze zodoende verschillende zaken in oppakken. En dat moet je dan ook direct goed oppakken. Vandaar dat we daar als politiek bij verdere besprekingen de vinger aan de pols willen houden´, legt Brouwer uit. Zijn oproep werd door de hele raad gesteund.

De vorige colleges zetten de eerste stappen bij het gebruiken van inwoners bij grote en kleine gemeentelijke onderwerpen. Bij vele projecten werden betrokken buurtgenoten meegenomen en de term wijkgericht werken kwam in vele begrotingen terug. ´Dat woord is weggevallen. Maar de inzet is gelukkig gebleven. Mooi dat dit college daar extra geld voor blijft vrijmaken. Het punt is wel dat deze bedragen verdeeld zijn over verschillende posten, waarvan de ene nog wel met de andere samengaat zoals beheer van groen en verkeer. Maar wat ons betreft gaat dat ook samen met veiligheid en sociale omgang. Als je de wijk ingaat en je vraagt inwoners of ze mee willen denken, denk dan ook gelijk na over eventuele andere problemen. Eenzaamheid bijvoorbeeld. Er zijn in het land echt leuke voorbeelden waar gemeenten zo omgaan met burgerparticipatie´, meldt de SP-er.

Voor de fractievoorzitter staat een ding namelijk wel vast; de gemeente kan maar een keer een wijk goed ingaan. Hij haalt het voorbeeld van de Noorderwaard aan. ´Hier ging de gemeente de wijk in met het idee inwoners van het aardgas te halen. De belangstelling bij bijeenkomsten was enorm. Maar veel mensen kregen er uiteindelijk een naar gevoel bij. Zij moesten dingen doen en ze kregen het gevoel enkel op kosten te worden gejaagd. Het gevolg was dat mensen afhaakten en dat zij boos waren op de gemeente. Als je dus weer bij hen aan gat kloppen, is die boosheid hun reactie terug te zien. Dat is zonde. Vandaar dat we tegen het college zeggen dat men goed moet nadenken over wat er in een wijk kan spelen. Je kan maar een keer een eerste indruk achterlaten. Denk dus niet vanuit verschillende beleidshoeken, maar denk integraal. Dan kunnen inwoners echt betrokken raken bij hun eigen omgeving´, vindt Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier