h

Wederom vragen over SAVE

15 mei 2019

Wederom vragen over SAVE

WIJK BIJ DUURSTEDE – De SP is een meldpunt begonnen over de werkwijze bij SAVE Midden-Nederland, de organisatie die zich bezig houdt met jeugdbescherming in de regio. Tevens stelden zij een tweede ronde vragen. ´In februari stelden we al vragen. Daar overheen kwam en datalek bij de organisatie en zien we dat nog meer gemeenten vragen stellen over de klachtenprocedure. Deskundigen vragen zich hardop af of de taken niet beter weer terug kunnen komen bij de overheid in plaats van bij een marktpartij. Geheel terecht´, aldus Jeroen Brouwer, fractievoorzitter van de Wijkse socialisten.

Volgens de Wijkse SP werden gemeenten niet alleen dankzij keiharde financiële bezuinigingen van de kabinetten van VVD-er Rutte gestraft. ´Ook dienden we veel oude contracten over te nemen. Er is dus niet eens gekeken of die marktpartijen wel of geen goede diensten verleenden. Als we allemaal lezen wat er over bijvoorbeeld SAVE wordt gezegd en geschreven dan vragen we ons af of dat wel goed een goed idee was vanuit Den Haag. Logisch dat we daar vragen over stellen´, zegt Brouwer.

Inmiddels hebben ook in Houten raadsleden vragen gesteld. Dit naar aanleiding van de klachtenprocedure van SAVE, waarvan zij hoorden dat deze slecht werkt. Die lijkt zo in elkaar te steken dat het melden van misstanden moeilijk is en klachten dus niet aan het licht komen. Tevens zijn we benieuwd naar een reactie op een uitspraak van deskundigen om deze tak van zorg weer terug te brengen onder een overheidsinstantie, gemeente of provincie. De markt is hier simpelweg niet goed genoeg´ bekijkt de SP-er.

De socialisten erkennen als eerste dat er hard gewerkt wordt in de jeugdzorg en dat veel dingen goed gaan. Het college had bij eerdere vragen de boot voor een onderzoek afgehouden. Er waren immers weinig geluiden. Brouwer; ´Wel werd de vinger aan de pols gehouden bij onderzoeken die in de regio uitgevoerd werden. Wij zijn benieuwd of daar wat uitgekomen is. Want de klachten lijken als een olievlek uit te breiden.´

De gestelde vragen komen enkele dagen nadat de lokale afdeling een meldpunt is begonnen over SAVE. ´Als het college geen onderzoek doet, dan beginnen we dat maar zelf. Dat lijkt ons ook gezien de latere berichten vanuit Houten alleen maar goed om en lokaal beeld te krijgen. Dus als mensen iets te melden hebben over SAVE dan kunnen ze dat melden via onze hulpdienstwijk@sp.nl. Dan kunnen we wellicht een beeld krijgen of er in onze gemeente ook zaken spelen´, eindigt Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier