h

SP start meldpunt over SAVE

9 mei 2019

SP start meldpunt over SAVE

WIJK BIJ DUURSTEDE – De Wijkse SP fractie stelde enkele weken geleden vragen over de toestand bij Samen Veilig Midden-Nederland, SVMN, de organisatie die zich bezighoudt met zaken rond de Jeugdwet. Regionaal zijn hier veel klachten over en is er in diverse gemeenten onderzoek gedaan. ´Het Wijkse college kende de onderzoeken, maar weet nog of daar bruikbare informatie uitkomt. Wij starten een Wijks onderzoek. Mensen met klachten over SAVE kunnen dat melden via de Hulpdienst, hulpdienstwijkbijduurstede@sp.nl. Wij zullen dat uiteraard anoniem behandelen´, aldus SP-voorzitter Frans van der Tol en fractievoorzitter Jeroen Brouwer. Woensdag 15 mei kunnen mensen ook van 19.30 uur tot 20.30 langskomen bij de SP-ers, die dan in het E en E Gasthuis, aan Gansfortstraat 4, zitten.

De SP stelde in maart vragen over mogelijke zwijgcontracten en andere problemen bij SVMN. In diverse gemeenten werden op dat moment onderzoeken gedaan naar deze organisatie. Het Wijkse College gaf bij de beantwoording aan geen lokaal onderzoek in te stellen, omdat er geen meldingen van klachten bekend waren. ´De situaties in De Bilt en Utrecht worden wel belangstellend gevolgd. Nu ook in Stichtse Vecht en Ronde Venen vragen opgekomen zijn, is het dus een olievlek aan het worden´, aldus Brouwer.

Zelf hebben de socialisten via diverse kanalen wel lokaal meldingen opgevangen over SAVE. Omdat deze meldingen vooral uit de zorgwereld kwamen, konden ze er niets mee doen. ´De hulpverleners daar losten dat vaak op. Dan moeten we daar voorzichtig mee zijn´, aldus Van der Tol, ´Gezien het groeiend aantal gemeenten dat inmiddels onderzoek doet of heeft gedaan, is het echter nodig om nu ook hier de bel te luiden. En als het college daar geen taak in ziet, dan doen we dat ouderwets zelf.´

Mensen die zaken over SAVE aan de kaak willen stellen kunnen dit dus doen door zich te melden bij de SP Hulpdienst, via hulpdienstwijkbijduurstede@sp.nl. De SP-leden hier zullen oproepen altijd anoniem houden. ´We willen onze inwoners de kans geven om open te zijn, zonder dat zij er last mee krijgen. Want het gaat bijna altijd om kwetsbare kinderen en inwoners. Het moet ertoe leiden dat de eventuele verkeerde hulp voor hen verbeterd gaat worden. Juist omdat er in de regio naar gekeken wordt, moeten we dat lokaal ook goed doen´, eindigt Van der Tol.

U bent hier