h

Samenwerking voor betere biodiversiteit

16 mei 2019

Samenwerking voor betere biodiversiteit

WIJK BIJ DUURSTEDE – Er zijn veel simpele en betaalbare manieren om het milieu te verbeteren. De lokale afdelingen van de PvdA, D66, GroenLinks en de SP houden op dinsdag 4 juni gezamenlijk een bijeenkomst over biodiversiteit. ´Landelijke en lokale deskundigen vertellen hier wat mensen in elke tuin of op elk balkon kunnen doen. Bezoekers kunnen tevens vast een steen uit eigen tuin komen ruilen voor een plantje. Zo maken we direct een goede start´, legt initiatiefnemer Lodewijk Bergsma namens de organisatoren uit. De bijeenkomst, die onder leiding staat van Dieter de Vroomen, start om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. De deuren van het Huis van de Gemeente, aan Karel de Grotestraat 30, gaan om 19.30 uur open voor koffie en thee.

Afgelopen weken verschenen in de media diverse stukken over de afname van het aantal dieren. De Wijkse afdelingen van de vier partijen waren juist bezig om voor die biodiversiteit een bijeenkomst te organiseren. ´We zien dat die diversiteit enorm afneemt. Er zijn bijvoorbeeld veel minder insecten te zien. Een aantal bijensoorten heeft het bijvoorbeeld enorm moeilijk. Maar bijen zorgen wel voor de bestuiving van planten en vormen met andere insecten een belangrijke schakel in de natuur. Daar moeten we dus echt aandacht voor hebben´, bekijkt bioloog en medeorganisator Marc Gnodde.

Zeker in de groene omgeving van Wijk, Cothen en Langbroek zijn er genoeg betaalbare oplossingen om juist insecten en andere dieren te helpen. Via deze bijeenkomst vragen de partijen daar aandacht voor. Hiervoor komen diverse deskundigen langs. Professor Rik Leemans zorgt bijvoorbeeld voor de inleiding. ´Hij is hoogleraar aan de Universiteit van Wageningen en doet wereldwijd onderzoek naar biodiversiteit. Dat maakt hem tot een van de grootste kenners op dit gebied. Geweldig dat zo´n topper hieraan mee wil werken´, aldus Gnodde.

Bij de aanwezige tafels zullen meer organisaties en deskundigen uitleg geven aan bezoekers. Stichting Steenbreek heeft in buurten door het hele land ervaring opgedaan in het vervangen van tegels voor groenstroken. ´Tevens vertellen mensen zoals Petra Eckhardt van Natuurlijk Heel Leuk, leden van Groenberaad van VNMW over hun ideeën en werken specialisten van Mocking en Merkens mee. Voor iedereen staan al die lokale deskundigen klaar om advies te geven´, voegt René Vianen toe.

Om vast een eerste stapje te zetten, kunnen bezoekers een tegel uit eigen tuin inruilen voor een plantje. Vianen; ´We zijn ervan overtuigd dat leuke bloemen en planten en dus insecten gewoon heel leuk zijn in een tuin Zo voegen we direct daad bij het woord. Mensen kunnen op deze manier al een verschil maken en direct beginnen met het aantrekken van insecten. Zo doen we allemaal want aan de verbetering van de biodiversiteit.´

De organisatoren hopen via dit soort bijeenkomsten te laten zien dat duurzaamheid en winst voor de natuur op een andere manieren kan worden gehaald. Het is in ieder geval de bedoeling om in de toekomst meer van dit soort avonden gezamenlijk op te zetten. ´En dan niet alleen rond het thema duurzaamheid, maar ook op andere gebieden als zorg, jeugd of cultuur. Er is genoeg om samen aan te werken en dat te doen vanuit gedeelde standpunten´, zegt Jeroen Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier