h

Nieuwe gedragscode voor de raad

9 mei 2019

Nieuwe gedragscode voor de raad

WIJK BIJ DUURSTEDE – De Wijkse gemeenteraad heeft een nieuwe gedragscode aangenomen. Hiermee hopen de partijen spelregels neer te hebben gelegd die bijvoorbeeld belangenverstrengeling voorkomen. De SP is hier blij mee. ´Lang was onze gemeenteraad gericht op respect en samenwerken. Maar sinds enkele leugenachtige aanvallen is er een andere mentaliteit ontstaan. Hoewel we als SP wel vragen hebben over handhaven, kunnen we al raad elkaar nu aanspreken op verkeerd gedrag´, bekijkt Jeroen Brouwer namens de Wijkse socialisten.

Voor Brouwer zelf blijft de zinloze aanval van een andere partij een lastig onderwerp. Hij is wel blij met de nieuwe regels. ´Het is nooit leuk als partijen liegen en bedriegen. Maar het is erger als anderen daar niks van zeggen of dat leugens niet onderzocht worden. Nu hebben we eindelijk regels waarbij politici elkaar kunnen aanspreken op gedrag en woorden en als het nodig is een burgemeester onderzoek kan doen´, aldus de SP-er.

Het enige punt waar de Wijkse socialisten nog tegenaan lopen, is de handhaving van al de regels. Brouwer is het eens met VVD-fractievoorzitter Sybren van de Velden die aangaf dat de partijen elkaar scherp moeten houden als de integriteit in gevaar is. ´Als een vos zijn streken niet verliest hebben nu in ieder geval een kader om dat, gezamenlijk, af te leren. Hoe we dat doen en wat de consequenties dan zijn, zal de toekomst uit moeten wijzen´, eindigt Brouwer.

U bent hier